El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, juntament amb el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, relaten la cronografía de la pandèmia sanitària a les Balears i detallen les línies estratègiques seguides per a combatre les conseqüències.
Com tornar enrere en el temps i reprendre la situació del 12 de març passat? És la pregunta que, des de la conselleria de Model Econòmic s’intenta respondre des que va començar el que els experts defineixen com la crisi sanitària més gran del segle XXI.
Per a això, els responsables del Govern han compartit amb els socis del CERCLE l’anàlisi estratègica al qual es van veure abocats per les especials circumstàncies i imprevistos d’una pandèmia global que va col·lapsar tots els sistemes estadístics.
Negueruela i Pou han constatat que la crisi sanitària va propiciar el tancament de l’economia i s’esperen les pitjors xifres de producció mundial i d’ocupació. En concret, les Illes Balears, amb la destrucció de 74.000 llocs de feina, sense comptabilitzar als treballadors en situació d’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), és un dels territoris que més sofrirà a causa de la seva economia basada en el sector serveis.
Malgrat el moment “difícil”, en paraules del conseller, al qual ens enfrontem, els ERTE -i les seves pròrrogues- i les garanties dels crèdits ICO han mitigat els devastadors efectes de la crisi i es treballa per aconseguir l’activació econòmica de cara a una temporada turística 2021 que haurà d’aconseguir-se “sí o sí”. També ajudarà, ha assegurat Negueruela, els “més de mil milions d’euros” que es rebran de l’Estat en els pròxims nou mesos per a inversió en subsidis i bonificacions a les empreses.
D’altra banda, Iago Neueruela ha destacat a més, i amb la mirada posada en el pròxim mes de març, que “els indicadors sanitaris són els nostres indicadors econòmiques”, obrint la possibilitat d’un canvi de model turístic.