Santiago Niño-Becerra presenta la seva nova obra

Santiago Niño-Becerra ha presentat aquesta tarda en el Cercle la seva nova obra “El crash. Tercera Fase”. Durant una conversa mantinguda amb el periodista Samad Houman, el professor Niño-Becerra revelat alguns dels secrets del llibre escrit en col·laboració amb la periodista Natàlia Vila i que suposa el tancament d’una tetralogía sobre la crisi, que va començar en 2009 amb la publicació del llibre El crash del 2010.

Segons descriu Niño-Becerra, aquesta crisi no ha estat una recessió més, ni tan sols una crisi més. “És una crisi sistèmica, i està liquidant una forma de fer les coses”. Durant el seu desenvolupament, a més, explica Niño-Becerra que dissenyarà “una nova forma de fer-les”. Aquests canvis tan radicals dels quals parla l’expert economista “només succeeixen cada molts anys”, l’última vegada en què una cosa així va ocórrer va ser entre 1929 i 1947.

2023 serà l’any en el qual la crisi arribi a la seva fi segons explica en el seu llibre el professor, però Santiago Niño-Becerra ha matisat que 2023 no serà el nou 2005, ja que “no tornarem al que vivim ni a com ho vivim. Mai tornarem a ser ni com vam ser ni el que vam ser”.

Els anys que precediran al final de la crisi “seran temps d’inestabilitat i incertesa personal en un context de ultraflexibilitat controlada, d’estabilitat inestable”.

Santiago Niño-Becerra augura així el final també de la lliure-competència, “desapareixerà, perquè de forma natural el capitalisme tendeix a l’oligopoli; de fet en el Capitalisme post2023 aquest sistema aconseguirà el seu objectiu. És a dir que s’assistirà a la constitució d’oligopolis per part de les corporacions mundials. El Capitalisme haurà triomfat, la qual cosa suposarà el principi del seu declivi, perquè haurà aconseguit la seva meta”.

Un final, que segons les prediccions de l’economista ocorreria “entre l’any 2060 i 2070, si es compleixen els terminis històrics que fins ara s’han donat”. El final del model capitalista provocarà el naixement d’un nou sistema. Un escenari que segons el professor Niño-Becerra “s’assemblarà molt” a l’ambient mostrat per la pel·lícula de Ridley Scott, Blade Runner.

El grup d’Economia i Societat presenta “L’enquesta dels Cercles 2019”
“Neuromarketing. Coneixent al consumidor des d’una perspectiva 360”