– Les ocupacions rutinàries no resistiran l’embranzida del món tecnològic
La tecnologia és per a Luís Garicano, economista i membre de Ciutadans, la que dictaminarà el “futur del món professional”. En una xerrada que va oferir ahir a l’Hotel Valparaiso i organitzada pel Cercle d’economia de Mallorca sobre el futur de l’ocupació, Garicano va assegurar que les “ocupacions més rutinàries aniran perdent demanda” amb el pas del temps.
Aconseguir una educació i formació més moderna centrada en la convivència entre persones i tecnologia és el repte que segons l’economista Espanya ha d’afrontar en els propers anys. Segons el “gurú” econòmic de la formació taronja aquest fet “reduiria la precarietat laboral i la desocupació”. El complement salarial és també un punt fonamental dins de les estratègies de recuperació i remodelació del sistema d’economia i ocupació. Per a Luís Garicanol’actual model de reintegració al món laboral de les persones en atur és “endarrerit i poc funcional” ja que no existeix “un seguiment i una orientació cap a que via és la més adequada per a cadascun”.
El pla “renove” que vol aplicar el conferenciant al món laboral creu que suposaria un gran avanç per a l’economia d’Espanya i que “ens situaria a l’altura” de països com Xina o Bèlgica. Aquesta idea suposaria també un gran canvi en certes agrupacions de treballadors, com poden ser patronals i sindicats. A les quals Garicano no els veu “un gran futur” atès que estan compostes per treballadors d’ocupacions rutinàries que cada vegada suposen una “menor porció del sistema laboral espanyol”.
El finançament autonòmic i el Règim Especial de les Illes Balears (REB) són dos fets noticiosos en els últims dies. La lluita dels partits polítics balears amb el Govern central per aconseguir un millor sistema de finançament adequat al fet insular també va ser un tema que va aparèixer durant la conferència. Titllant a l’actual sistema de financçament de “chapucero”, Garicano va proposar una reforma completa en el qual cadascun “rebi d’acord a les seves necessitats”. En el qual a Canàries i Balears se’ls reconegui i ajudi a superar “el fet insular”.
Les influències europees que ha rebut l’expert conferenciant es demostres en les seves altres polítiques econòmiques com poden ser “la motxilla austríaca i el xec formació”. Dues idees que s’apliquen en molts partits de la Unió Europea i que segons la seva opinió facilitarien l’eliminació del frau laboral i motivaria a la massa activa de persones en edat de treballar a buscar un treball i a estar sempre emprat.