La cultura com a aposta de futur per al creixement de les ciutats

“La nostra modernització i desenvolupament urbanístic ha arribat gràcies a l’aposta que vam fer en el seu moment per la cultura” ha explicat, Francisco De la Torre, alcalde de Màlaga durant la conferència que ha ofert aquesta tarda de la mà del Cercle d’Economia de Mallorca.

El museu Pablo Picasso, el museu de Carmen Thyssen, la Col·lecció del Museu Rus, el Centre Pompidou de Màlaga, el Centre de Art Contemporani o el museu Automobilístic i de la Moda, són alguns dels locals culturals més importants de la ciutat andalusa que dirigeix De la Torre.

“La cultura és un pilar bàsic, gràcies a ell la nostra societat s’ha desenvolupat i crescut. A més, ens ha ajudat al fet que Màlaga sigui atractiva turísticament més enllà del sol i platja”.

La conversió de Màlaga en una ciutat d’innovació i coneixement segons ha explicat l’alcalde ha arribat gràcies a “aquesta aposta per la cultura i l’art”. Des de Màlaga es porta treballant des de fa anys en la producció i en la retenció del talent. Alguna cosa que ha estat possible gràcies a la creació d’aquests nombrosos museus i d’apostes per congressos com el Màlaga Smart City.

“Mediambientalment Màlaga és una comunitat perfecta per a instal·lar una empresa. Si a més combinem aquest aspecte amb la cultura i la innovació que ara ens caracteritza, podem aconseguir convertir-la en una de les ciutats més importants d’Espanya. Però tot porta el seu temps”.

Des de l’any 2000 porta Francisco De la Torre al comandament de l’Ajuntament i després de 20 anys de dur treball, ara comencen a veure’s els seus fruits. “Vam fer una gran aposta pel turisme de qualitat. Convertim en zona de vianants el centre de la ciutat, millorem la nostra oferta cultural, treballem per a millorar la convivència veïnal i continuem desenvolupant-nos socialment. La Màlaga d’abans no té res a veure amb la d’ara. Som una ciutat molt més moderna i cosmopolita”.

Per posar una objecció al seu treball, De la Torre ha explicat que “li dol” la falta d’inclusió i la cohesió social que existeix en alguns barris de la ciutat. “M’agradaria millorar la seva qualitat i integrar millor als nostres ciutadans”. Però “la falta de competències” segons ha assegurat és el que li ho impedeix. “Pertanyen al govern autonòmic. Si en el seu moment s’haguessin deixat en mans dels ajuntaments, segur haguéssim millorat l’ocupabilitat i l’habitatge dels nostres ciutadans”.

Finalment, i com a consell cap a Mallorca i els seus municipis De la Torre ha reclamat als seus alcaldes que no dubtin a “apostar per la cultura”, ja que aquesta “suposa un gran impuls social”. Un nou turisme, més urbà i respectuós arriba si creant “un nucli urbanístic cultural atractiu”. “Basem en l’arrel de la nostra ciutat, la nostra raó de ser”.

Reptes i desafiaments de l’economia balear
Visita de les seves majestats els Reis a la comunitat autònoma de les Illes Balears