Visita de les seves majestats els Reis a la comunitat autònoma de les Illes Balears

Don Felipe i Donya Letizia, que van viatjar acompanyats de la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, han continuat a les Illes Balears les visites previstes a totes les Comunitats Autònomes, una vegada finalitzat l’estat d’Alarma, per a donar suport a la recuperació de l’activitat turística, econòmica i social, després de la pandèmia.

Ses Majestats els Reis van iniciar la seva visita a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears a Mallorca, a l’hotel Iberostar Cristina, on el Grup Iberostar ha posat en marxa un pla pilot en el qual ofereixen allotjament gratuït en aquest establiment als seus empleats i familiars de l’illa per a provar l’eficàcia dels seus protocols sanitaris enfront de la COVID-19, abans de la seva reobertura als turistes.

En una terrassa a l’aire lliure de l’hotel, Don Felipe i Donya Letizia van tenir una trobada amb una representació de la patronal empresarial de Balears (CAEB), agents socials (UGT i CCOO) i les associacions i federacions hoteleres de les Illes Balears (FEHM, ASHOME i FHIF), a més de la Federació de la Petita Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEN). La Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB) és l’organització més representativa de Balears i defensa els interessos generals dels empresaris de les Illes Balears davant tots els centres de decisió i poder. Per la seva part La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), que engloba a petites, mitjanes i grans empreses hoteleres de Mallorca, compte en l’actualitat amb 196.962 places corresponents a 844 establiments. FEHMrepresenta els interessos dels seus associats i reforça la competitivitat de les seves empreses. Finalment, l’Associació Hotelera de Menorca vela pels interessos de tots els seus associats creant sinergies per a fer de Menorca una destinació turística competitiva alhora que sostenible. Durant la trobada es va analitzar l’impacte econòmic i social de la pandèmia en el sector turístic.

Posteriorment, els Reis van mantenir una trobada amb representants de la Xarxa per a la InclusióSocial – EAPN-*Balears (European Anti PovertyNetwork – EAPN Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social), encapçalat per la seva presidenta, Margarita Jordá. EAPN Illes Balears – Xarxa per a la Inclusió Social és una associació formada per una trentena d’entitats que treballen en la comunitat per a erradicar la pobresa i l’exclusió social. EAPN-*IB estableix mecanismes de relació i coordinació entre les diferents entitats associades que treballen amb persones amb el risc d’exclusió social, articulant unitàriament la representació i interlocució davant les diferents administracions, de tal manera que es puguin defensar d’una manera coordinada els interessos generals dels col·lectius desfavorits i facilitar l’actuació de les entitats que formen part.

Durant la trobada van traslladar a Ses Majestats els Reis la seva preocupació pels efectes econòmics, socials i laborals que té i tindrà la pandèmia del COVID-19 sobre els col·lectius més vulnerables. Des de EAPN-Illes Balears els van explicar quinze mesures d’aplicació urgent i estructurades en quatre blocs com a necessitats bàsiques de les persones vulnerables; polítiques per a reduir la bretxa educativa i digital; suport al desenvolupament comunitari i a la conciliació familiar, i la gestió a les ajudes, suport a la formació i inserció, que persegueixen minimitzar l’impacte social de la pandèmia i acabar amb la pobresa i l’exclusió a les Illes Balears.

Finalment, Don Felipe i Donya Letizia van mantenir una trobada amb el president, Josep Vicens, i representants del Cercle d’Economia de Mallorca on es va analitzar l’impacte i la necessitat de l’articulació de plans de recuperació a les illes després de la pandèmia. Sobre la base d’unes Illes Segures per als residents i els visitants, des del Cercle d’Economia consideren que és necessari protegir a les persones, a les empreses i als treballadors sense perdre de vista la corba de l’epidèmia i la corba de l’economia.

Finalitzades les audiències, Ses Majestats els Reis es van dirigir a peu cap a la platja de S´Arenal, acompanyats per la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme. Durant el seu recorregut pel passeig marítim de Platja de Palma, els Reis van rebre la salutació de les principals autoritats de les Illes i de la ciutat, i dels mallorquins i turistes que es congregaven al seu pas.

El recorregut pel passeig marítim de Platja de Palma va finalitzar a l’hotel Riu Concordia, on Ses Majestats els Reis van ser informats sobre els protocols sanitaris i de contingència que garanteixen la seguretat sanitària en l’establiment hoteler. El Govern dels llles Balears ha presentat una proposta consensuada amb les organitzacions sindicals, empresarials i federacions hoteleres, així com els Consells de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, per a establir un pla de recuperació econòmica en el qual el turisme sigui una prioritat. D’aquesta proposta, sorgeix el Pla pilot de recuperació del turisme, que cregui corredors segurs per a traslladar turistes europeus als aeroports de Palma, Menorca i Eivissa. En aquest context, la cadena Riu i el turoperador TUI van traslladar a Mallorca a 189 turistes alemanys, el passat 15 de juny, que es van allotjar en els establiments Concòrdia i Bravo que aquesta cadena hotelera té a la platja de Palma. A més, també s’han adherit al pla l’hotel Visqui Golf i Aparthotel Alcudia Garden, en Alcudia; i el Robinson Club in Cala d’Or.

La cultura com a aposta de futur per al creixement de les ciutats
Antoni Riera, “una recessió amb deflació és l’escenari menys dolent”