Felipe González assegura que “no és el moment d’aplicar el 155”

L’expresident del Govern, Felipe González, torna de nou a Palma per a celebrar el 25 aniversari del Cercle d’Economia de Mallorca. Durant la seva conferència a l’Hotel Valparaiso ha volgut enviar un missatge de suport al president en funcions i company de partit, Pedro Sánchez, respecte al seu posicionament a Catalunya, “si cal aplicar el 155, s’arribarà, però ara no és el moment. Alguna vegada m’han vist crític, però ara Sánchez està en la posició que ha d’estar”.

Davant més de 400 persones i els principals càrrecs del PSOE a les illes, entre ells la presidenta del Govern, Francina Armengol, la president del Consell, Catalina Cladera, o el president del Parlament, Vicenç Thomàs, González ha analitzat els principals problemes polítics que travessa Espanya en l’actualitat. Temes tan inevitablement com són la sentència del procés i l’actual situació a Catalunya.

“Alguns demanen més i uns altres demanen menys. Hi ha els qui demanen la llei de Seguretat de l’Estat, uns altres el 155 i uns altres un indult. Però de moment està actuant adequadament, deixant fer el teu treball als cossos de seguretat de l’Estat. Amb la fermesa i la temprança necessària que es requereix d’un governant”, ha defensat l’expresident.

Sobre els incidents violents que s’estan produint en Barcelona González ha continuat explicant i no ha dubtat de titllar-los de “intolerables i gravíssims”. Però ha recordat que l’aplicació del 155 no beneficiarà a calmar aquest problema i reclamant paciència. “Si ha d’arribar, arribarà; però ara no és el moment. El 155 és l’últim recurs davant una deslleialtat a l’Estat”, ha afegit.

Durant la conferència, sota el títol de ‘Crisi de les regles del joc’, González s’ha recordat d’una cita de l’expresident nord-americà John Kennedy per a establir un paral·lelisme amb la situació que es viu aquests dies a Catalunya.”Cap home, per molt prominent o poderós que sigui i cap torba per rebel que sigui, té dret a desafiar a un tribunal de justícia”. D’aquesta manera ha volgut advertir que el major risc per a la convivència “és creure que la democràcia està per sobre de la llei”.

Preguntat per la crisi que viu la política espanyola González no ha dubtat a titular aquesta situació com “un fracàs evident”. Una frase que ha vingut emmarcada en l’àmbit de la sentència del ‘procés’. “No podem pretendre que la justícia resolgui els problemes polítics. La justícia fa la seva funció, és un òrgan que vela pel compliments de les normes establertes per tots. El procés judicial dut a terme pel senyor Marchena ha estat impecable. No s’ha de caure en el parany de polititzar la justícia”.

“Ningú està condemnat per les seves idees”, ha volgut finalitzar l’expresident, assenyalant, a més, que “la sentència dóna canya a tothom, també a aquells que demanaven al Govern pronunciar-se sobre l’indult abans d’haver-hi condemna, i també a aquells que demanen un 155 permanent”.

Reflexions de Juan José López Burniol
TRACER Restauració presenta 25 anys de treball en el Cercle