Amancio López Seijas, “el turisme la indústria de la felicitat”

“És la indústria de la felicitat” ha estat ha definit Amancio López Seijas, president del grup Hotusa; el que és el turisme. Ell i Antón Costas, Catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, han realitzat aquesta tarda un webinar de la mà del Cercle d’Economia de Mallorca en el qual han parlat del futur del turisme i de l’economia espanyola i de Balears.

Gallecs de naixement, tots dos han tingut una gran vinculació amb les illes al llarg de la seva vida i és per això que, han decidit compartir el seu temps per a tractar amb els socis del Cercle els seus coneixements sobre la indústria turística i sobre les seves implicacions en l’economia balear després del cop del COVD-19. “Parlem d’un sector que representa més del 40% del PIB, el seu benestar és fonamental per al futura de la comunitat”.

“Estem vivint una situació completament impensada per tots. És la primera vegada en la història mundial que es provoca, per part dels governs, una aturada total de l’economia. L’impacte global ha estat duríssim i serà molt complicat aixecar-nos” començava analitzant Costas. “Durant les crisis es produeixen les 3 ERRES, Resistència, Recuperació i Reestructuració o Renovació. Ens trobem en la segona”.

La indústria turística és un dels sectors més importants d’Espanya i de Balears segons Costas “no se li ha de posar l’etiqueta de poc valor” perquè Espanya s’ha recuperat de la crisi de 2008 “gràcies a la seva embranzida”.

Aquesta afirmació ha estat recollida per López Sejias per a analitzar els principals reptes als quals s’enfronten les empreses del sector després del COVID-19. “Hem d’aprofitar aquesta situació per a fer evolucionar el nostre turisme. Vincular-ho amb el món tecnològic i amb la seguretat sanitària. Perquè és clar que sense turisme el nostre estat del benestar desapareixerà”.

Les possibilitats de creixement per part del sector turístic són segons el president de HOTUSA “enormes” però dependents de les decisions polítiques que es prenguin després del final d’aquesta crisi sanitària.

“Estem davant un panorama de 16 mesos de recisión turística. És necessari que es flexibilitzin els ERTOS per a ajudar a les empreses. A més, és important que les empreses obtinguin subvencions en funció als empleats que tenen. Si volem mantenir les ocupacions, les ajudes han d’anar enfocades a atorgar tranquil·litat i supervivència a les nostres empreses” ha explicat.

Finalment, López Seijas també ha assegurat a Costas que sense uns protocols aeroportuaris “únics per a tota Europa” al turisme li costarà “molt” recuperar-se. “Sense la seguretat necessària el ciutadà no viatja i ara mateix això no s’està donant”.

José Manuel García-Margallo preveu una recessió de dos o tres anys
Reptes i desafiaments de l’economia balear