El factor decisiu per recuperar l’economia passa per garantir la seguretat sanitària dels residents i de les persones que ens visiten.
La fí de l’estat d’alarma i la necessària reobertura de ports i aeroports per reactivar la nostra vida quotidiana, va significar un canvi cap a una nova etapa amb la qual hem d’aprendre a conviure amb el coronavirus fins que hi hagi un tractament eficaç o una vacuna segura.
En aquest nou escenari, no exempt de riscos, les persones residents a les illes i les que ens visiten necessitem tenir accés, de manera contínua, a una informació “senzilla, clara, veraç i actualitzada” tant de l’evolució de la pandèmia en el territori insular com de la fortalesa i capacitat de resposta del sistema sanitari a Balears. En definitiva, les persones necessitem, en tot moment, informació fiable per a sentir-nos tranquils i segurs.
Amb aquesta finalitat s’ha desenvolupat el projecte, “Semàfor COVID a Illes Balears”, obert també a futures col·laboracions, i amb l’ajut del grup d’experts en tecnologia, comunicació, economia i salut del Cercle d’Economia de Mallorca.
Amb el “Semàfor COVID a Illes Balears”, tant residents com visitants tindran accés gratuït a través d’un witget o d’una web, a una sèrie d’indicadors clau com el ràtio d’infecció, el ràtio d’ocupació de les UCIS, la prevalença de la malaltia, la dotació tecnològica o la fortalesa del sistema sanitari a les Illes Balears. La informació procedeix de les bases de dades oficials del Ministeri de Sanitat, de la Conselleria de Salut del Govern i d’altres organismes oficials (Institut de Salut Carles III, Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, OMS..).
S’ha desenvolupat una aplicació tecnològica o witget mitjançant la qual qualsevol empresa o associació, i també els particulars, puguin mostrar en la seva pàgina web la informació actualitzada i veraç d’aquests cinc indicadors clau. Els colors funcionen com un semàfor: en verd els millors indicadors, en groc els que estan en una situació intermèdia, i en vermell els pitjors.situació intermèdia, i en vermell els pitjors.
Gràfics
Als gràfics es pot veure l’evolució dels casos diaris, del ràtio d’infecció (Rt) i del ràtio d’ocupació de les UCIS per pacients COVID a les Illes Balears.
Mapes
Han passat més de nou mesos des dels primers casos oficials de coronavirus a la Xina. Ara els contagiats es compten per milions (34) i els morts són més d’1.000.000.
En aquest mapa actualitzem la situació diària del virus a les Illes Balears i els països del nostre voltant:
Com a novetat, aquest altre mapa posa en valor la fortalesa del sistema sanitari balear globalment a través de 7 indicadors clau. Podem comparar la situació de cada indicador respecte a la mitjana d’Espanya i d’altres CCAA.
Aquí podéis consultar algunas de las menciones en la prensa obre el Semáforo COVID en Islas Baleares:
https://www.arabalears.cat/societat/Cercle-Economia-Mallorca-informacio-Govern_0_2540146084.html