Conferència de Jesús Fernández: “Salut financera de les empreses a les Balears”

L’economia també s’enfronta a les conseqüències de la pandèmia del COVID-19 en una lluita contrarellotge. Les entitats financeres de les Illes Balears estudien com guanyar temps perquè les empreses puguin reestructurar-se i evitar el tancament.

Jesús Fernández, director general de la Societat de Garantia Recíproca (ISBA), reconeix que la crisi econòmica de “ingressos zero” que ha provocat el COVID19 al teixit empresarial no compta ni amb precedents ni amb una experiència prèvia: amb les despeses d’inversió compromeses i els estocs plens, el confinament de la població va donar lloc a cancel·lacions en bloc, comerços buits, atur tècnic de la producció i inseguretat laboral.

Fernández explica que, encara que l’economia balear ja havia enlairat des de l’anterior crisi i es refeia amb l’assiduïtat de turistes, el creixement de la construcció i la xifra més baixa de morositat dels darrers dotze anys, la incertesa davant la possible durada dels efectes del COVID és dramàtica.

Les solucions, destaca Fernández, passen per una sort de “congelació del temps” que doti de liquiditat a empresaris i autònoms, perllongui el venciment dels terminis de pagament i els períodes de carència i permeti el pagaments a proveïdors, mantenir la plantilla de treballadors i evitar el tancament total. Per això, l’entitat que dirigeix es va anticipar a procurar línies especials de crèdit a negocis viables que facilitessin una espècie d’hibernació necessària per a aguantar durant la pandèmia i frenar els concursos.

Segons Fernández, un dels problemes endèmics de les empreses al Sud d’Europa i que llastra el seu finançament -perquè la normativa europea impedeix el seu suport- és la situació patrimonial negativa o falta de capitalització de petites i mitjanes empreses que no podran desprendre’s d’actius i aconseguir recursos.

En aquest sentit, Fernández apel·la a la flexibilització de la normativa en la recerca de finançament addicional mitjançant préstecs participatius i diversificant operacions per no perdre el valor i el coneixement de totes les empreses colpejades per aquesta crisi. La durada de la incidència del COVID19 serà essencial per a poder avaluar l’impacte en l’estructura empresarial i la seva capacitat de resistència.

Conferència de José Mañas: “Innovació Circular”
“Semàfor COVID a les Illes Balears”