Rafael Dezcallar, ambaixador d’Espanya a la Xina ha arribat aquest matí a Palma per a oferir una nova conferència sobre la segona superpotència mundial, la Xina. A l’hotel Valparaiso, Dezcallar ha desgranat a poc a poc la projecció exterior del país asiàtic i les tensions generades durant l’últim any amb els Estats Units i altres països occidentals.
“La força econòmica que està adquirint la Xina la fan un rival a tenir en compte per la resta de països del món. El posicionament que està realitzant en territoris controlats o influenciats per països occidentals té molt preocupat als Estats Units i a Europa i és una de les grans causes del seu enfrontament amb l’estat americà” ha explicat Dezcallar mentre analitzava l’actualitat política xinesa.
El veloç creixement que la Xina ha tingut en els últims anys ha provocat segons el conferenciant “un desequilibri mundial que la resta de països encara no han pogut assimilar”. A més, la seva pretensió de controlar presencialment i econòmicament l’estret de Malacca i la Mar del Sud de la Xina fan que el país oriental s’estigui convertint en el “rival directe dels Estats Units”.
Un altre dels punts que ha generat el naixement del conflicte entre els EUA i la Xina és la disputa pel control tecnològic mundial. Segons Dezcallar la Xina ha aconseguit “crear el seu propi Silicon Valley i el seu propi Washington igualant la força estatunidenca i actualment batalla per evolucionar cap a la conversió total a major creador tecnològic mundial”.
Europa i Espanya
Europa en aquest sentit es converteix en un punt fonamental pel control de l’economia mundial. “La ruptura de diferents pactes entre els Estats Units i els països de la Unió Europea han obert una porta a la Xina. Aquesta ja ha començat a reunir-se i negociar amb els països d’Europa per a establir relacions comercials, la ruta de la seda és un clar exemple” ha continuat explicant Dezcallar.
Per a Europa, la Xina ofereix grans oportunitats de cooperació, però també nous desafiaments. La Xina actual és un actor nou, molt diferent a la de fa quinze o vint anys. Els efectes del nou paper de la Xina en el món es perceben a Europa i per descomptat també a Espanya. “En l’economia, la cultura, el turisme i les relacions polítiques Xina ja està mostrant la seva capacitat d’influència”. És important per això, conèixer la nova realitat de la Xina i les múltiples maneres en què pot afectar a Espanya i a Europa.
“la Xina és un punt fonamental” per al futur dels països europeus i per als interessos d’Espanya. “Els xinesos tenen un gran respecte pel nostre país, per la nostra història i valoren el nostre posicionament mundial i llatinoamericà. És per això que hem d’aprofitar aquesta oportunitat que se’ns brinda d’obertura d’un nou mercat comercial per a ampliar la nostra força i enfortir les nostres empreses”.
Sistema polítics
Finalment, Dezcallar ha volgut avaluar l’estat actual de la política interior de la Xina i la seva possible evolució cap a un sistema democràtic, però l’ambaixador ràpidament ha assegurat que el país asiàtic “no modificarà el seu sistema totalitari per un demòcrata”, ja que segons els xinesos “el seu sistema és més fiable i controlat que el demòcrata”. Però, així i tot, això no quitació al fet que hagin de millorar el sistema i resoldre els nous reptes que se li presenten. “El seu creixement i evolució han d’anar acompanyats per una repartició econòmica adequada en tot el seu territori, no pot haver-hi tanta diferència entre les ciutats i el camp. A més, han de reduir l’alta taxa d’envelliment que és altíssima. Millorar les seves relacions comercials amb la resta de països d’occident si vol continuar progressant és un altre punt bàsic si vol continuar creixent, la seva disputa amb els estats americans no ajuda. I sobretot, ha d’acabar d’afermar la seva influència als països llatinoamericans i africans si de debò pretén ser l’alternativa als EUA com a potència mundial”.