Sergio Vila-Sanjuán presenta en el Cercle una biografia de Baltasar Porcel

El guardonat periodista, premi Nadal 2013 i premi nacional de Periodisme Cultural en 2020, Sergio Vila-Sanjuán, va presentar en el Cercle la seva obra “El Jove Porcel”: una biografia sobre l’escriptor d’Andratx, Baltasar Porcel (1937-2009), qui va triomfar a la Barcelona dels anys 60.

La figura de Baltasar Porcel és reivindicada en l’obra “El Jove Porcel”, a partir de l’accés a l’arxiu, els documents personals i la pròpia obra de l’escriptor d’Andratx.

Vila-Sanjuán detalla la marxa del jove Porcel que deixa enrere una Mallorca natal, “rural i màgica però sense horitzons” i sota el pupil·latge de Llorenç de Vilallonga que li va ensenyar les primeres passes en l’estratègia literària, i arriba a Barcelona per a donar resposta a l’home de la seva època.  Amb vint-i-tres anys, procedent d’Andratx, en poc temps aconsegueix que se li obrin les principals portes del periodisme i la societat com a articulista dels diaris La Vanguardia i ABC. La cultura, autodidàctica, que va arribar a ostentar i el seu magnetisme personal, a més de l’enorme curiositat i capacitat de treball de Baltasar Porcel, en paraules de Vila-Sanjuán, li converteixen en un paradigma de la literatura catalana i mallorquina.

 

El seu magnetisme personal, a més de l’enorme curiositat i capacitat de treball de Baltasar Porcel, li converteixen en un paradigma de la literatura catalana i mallorquina


 

L’obra de Vila-Sanjuán detalla aquesta primera fase de joventut de Porcel i la seva estreta relació amb Camilo José Cela i Josep Pla mentre dibuixa la història político-cultural de l’època i de la comunitat de les lletres catalanes. No de bades, Porcel va obtenir el premi de Literatura de la Generalitat de Catalunya i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

L’acte de presentació, introduït per l’editor Basilio Baltasar, va tenir lloc en la Fundació Sa Nostra de Palma i també va poder seguir-se per videoconferència.

El Cercle participa en la 1a Cimera Illes Balears – Comunitat Valenciana
El projecte NEREIDAS, sobre la regeneració de la biodiversitat marina, guanya el Premi Cercle 2021.