Pol Morillas realitza en el Cercle el seu personal debat sobre l’estat del món

Pol Morillas, director de CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), doctor en Ciència Política, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha explicat en el Cercle la transcendència política de l’any 2024: un any en què el major percentatge poblacional mundial acudirà a la urnes -ja que països com l’Índia, els Estats Units i la Unió Europea celebraran comicis-, i en el qual coexisteixen major nombre de conflictes bèl·lics des de la Segona Guerra Mundial.

Morillas, que ha batejat aquesta era com l’any de les “Armes i Urnes”, ha dut a terme una dissecció de la política global que posa a prova la concepció clàssica occidental i destaca els canvis en els centres de poder emergents que han propiciat: “Un món que ha canviat d’actors protagonistes, els quals veuen una oportunitat de creixement i millora, on uns altres veuen un creixement de la perillositat.”

Segons el politòleg, hi ha diversos elements de fons que s’extreuen de la crisi internacional que vivim. D’una banda, la revaloració de la geopolítica i del territori dels Estats que determina la seva posició en l’escenari mundial i les relacions amb els països veïns. Per un altre, la translació del poder que acaba amb el model vigent i detona en l’actual descrèdit de la governança global. Sense oblidar les crisis transnacionals que requereixen d’una visió unànime com la seguretat energètica i alimentària, el canvi climàtic, els desastres humanitaris derivats de les guerres o el desenvolupament de la intel·ligència artificial.

Després de la conferència de Pol Morillas, ha tengut lloc el tradicional dinar amb el ponent, exclusiu per als socis del Cercle, a les instal·lacions de l’Hotel Valparaíso de Palma.

Aplaudim la incorporació de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos com a membre del Cercle
Perspectives optimistes sobre l’evolució de l’economia balear