Piqué “La falta d’un projecte comú el motiu de divisió de la Unió Europea”

Un Orient puixant amb la Xina, Corea del Sud, l’Índia o el Japó com a principals potències que estan experimentant un creixement econòmic amb el qual Europa avui dia no pot competir

Josep Piqué, exministre d’Afers exteriors, ha ofert una conferència aquest migdia a l’Hotel *Valparaiso. Convidat pel Cercle d’Economia de Mallorca, Piqué ha analitzat l’estat geopolític global i els riscos i amenaces als quals Europa ha de fer front en un futur immediat. “La falta d’un projecte comú està provocant la divisió de la Unió Europea” ha afirmat l’exministre.

La Unió Europea està perdent força en l’àmbit de la política internacional, ha vist com la Xina l’està superant amb passes de gegant fins al punt de disputar-li el tron mundial als Estats Units i cada vegada els països integrants de la UE mostren més divisions. Aquest és l’escenari actual que ha plantejat Josep Piqué, el qual ha definit com “un món post-occidental amb valors occidentals”.

Els països orientals “han aprofitat els aspectes més rellevants de la nostra cultura i han sabut barrejar-los amb la seva per a obtenir una fórmula que els està donant molt èxit” ha explicat Piqué. Un Orient puixant amb la Xina, Corea del Sud, l’Índia o el Japó com a principals potències que estan experimentant un creixement econòmic amb el qual Europa avui dia no pot competir.

Segons l’exministre Europa és actualment “una nau sense rumb” marcada pels dubtes polítics entre els diferents països i per la seva feblesa econòmica. Però encara així per a Josep Piqué existeixen diversos “raigs d’esperança” que aconseguiran que Europa no acabi sent “un conjunt de potències decadents”. Amb un projecte comú centrat en el desenvolupament de “les noves tecnologies i en la innovació” Piqué creu que Europa podria ocupar un lloc important en l’ordre mundial.

Finalment, Piqué ha volgut realitzar una anàlisi de la política nacional i dels múltiples desafiaments als quals hem de fer front. “Els nacionalismes extrems en cap cas són beneficiosos per a la nostra política i economia, ens desestabilitzen”. També ha volgut reflexionar sobre el distanciament que sofreixen els partits polítics, “hem perdut la capacitat d’arribar a pactes pels interessos comuns, no hi ha diàleg, no hi ha reflexió. Es treballa per a humiliar al rival en comptes de treballar conjuntament i així no podem evolucionar”.

 

MÉS inicia el cicle ‘I ara la política’
Proposta per les Illes exposa les seves propostes davant el Cercle