Petros Màrkaris: “Els votants d’extrema dreta no són necessàriament feixistes, són gent desesperada”

Petros Màrkaris ha considerat aquest dimecres, en el cicle ‘un mar de cultures’, que oferia a Palma i que ha estat organitzada conjuntament pel Cercle i la Conselleria de Cultura, que els votants de partits d’extrema dreta “no són necessàriament feixistes”, sinó que es tracta de gent “desesperada, que no pensen amb claredat i que vota sense objectivitat”. Sent precisament “aquest problema” el que provoca “l’ascens d’aquests partits” ha assegurat.

En aquest sentit, Màrkaris, acompanyat del membre de l’acadèmia d’Atenes, Eusebi Ayensa, que li ha servit com a traductor durant tota la conferència, ha sostingut que el creixement de l’extrema dreta i de la tendència antisistema i antieruopea “no és una qüestió que ha nascut arran dels problemes que travessen els països del sud d’Europa, sinó de les polítiques que la Unió Europea ha dut a terme des de l’explosió de la crisi de 2008”.

L’escriptor grec ha afirmat que el principal argument utilitzat per aquests partits d’extrema dreta i que atreu els votants és la “deshumanització de la Unió Europea” i “la desaparició de la classe mitjana”. ”

“Una democràcia potent depèn de la força de la seva classe mitjana. La nostra democràcia està en crisi perquè Europa ha permès que aquesta classe s’empobrís” ha explicat Màrkaris

“La Unió Europea va néixer a partir de criteris exclusivament econòmics” i per tant “és incapaç d’intervenir en els problemes que realment afecten en el dia a dia als seus ciutadans membres. És un ens deshumanitzat que pren decisions econòmiques. Per a ells no existeixen persones, sinó números”.

D’aquesta manera, la UE ha anat perdent l’atracció d’uns ciutadans que han fugit “als braços d’uns partits encara més perillosos”. Per a Màrkaris la població en moments molt sensibles de la història ha donat mostres “de no poder mantenir una mentalitat objectiva i podem trobar-nos de nou davant un d’aquests episodis”.

El conferenciant grec a més, ha volgut focalitzar la seva preocupació en el desconeixement que tenen els més joves europeus d’aquests partits. “No han viscut les èpoques de dictadura i de feixisme a Europa, desconeixen la gran repressió que va suposar l’auge d’aquests sistemes, han deixat de preocupar-se per la història. Com si d’un espot publicitari es tractés, es veuen atrets per l’extrema dreta de Salvini, Le Pen o Abascal, sense saber que darrere d’ells tan sols s’amaga l’infern antidemocràtic”.

Màrkaris finalment, ha sol·licitat a la Unió Europa un canvi. “Europa és fort gràcies a la seva cultura. El mediterrani és el bressol de la cultura occidental, hem de deixar de costat els números i esprémer aquesta cultura que durant tants segles ens va fer ser el centre del món. Cal recobrar la nostra identitat. No podem intentar ser alguna cosa que no hem estat mai”.

CONCERT DE JOSEP TERO

Per a tancar l’acte el cantautor Josep Tero, qui acompanyat pel músic Josep María Borràs, ha interpretat temes del seu nou disc, que a més ha presentat en aquest cicle de conferències, “Kavafis en concert”, en el qual ha “musicat” poemes de Konstantinos Kavafis (1863-1933), el gran poeta en llengua grega de l’edat contemporània.

Fins a vuit temes, que els més de 180 assistents que s’han reunit en la Fundació Sa Nostra Caixa de Balears, han pogut gaudir i escoltar en primícia.

Carme Riera “Escriure i viure al costat del Mediterrani”
Es constitueix el grup de treball “Repensant 2030. De l’estratègia a la pràctica”