Carme Riera “Escriure i viure al costat del Mediterrani”

“El Mediterrani és el bressol de la cultura occidental actual. Cada pas amb el qual hem evolucionat ha estat gràcies a aquest mar que ens envolta”

L’escriptora mallorquina, Carme Riera, ha ofert aquesta tarda una conferència, convidada pel Cercle d’Economia de Mallorca, en la qual ha tractat la evolució de la cultura i la literatura occidental gràcies a la influència del mar Mediterrani. “Les illes del mediterrani són una part fonamental de la creació de la majoria dels mites de la cultura actual”.

Durant aquesta ponència a l’Hotel Valparaiso de Palma i titulada “Escriure i viure al costat del Mediterrani”, la catedràtica de la Universitat de Barcelona ha traçat un relat que ha iniciat amb la influència dels grecs i els fenicis per a a poc a poc anar introduint la importància d’aquest mar i de les Illes Balears en la literatura nacional. A més de, el seu influx en múltiples escriptors de la història d’Espanya i d’Europa.

“Les Balears han estat un punt de reflexió, de descobriment i d’il·luminació per a multitud d’autors”. Citant a Gaspar Melchor de Jovellanos, Robert Graves, José Luís Borges, Azorín, Ruben Darío o Camilo José Cela; Carme Riera ha exemplificat aquesta influència de les illes del Mediterrani en els textos d’aquests autors. “Tots remarquen les meravelles que emboliquen a la nostra comunitat. Definint-les fins i tot com un microcosmos dins del Mediterrani”.

Riera, membre també de la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE), ha recalcat a més, la importància de cuidar el nostre paisatge si volem que les illes continuïn sent un paisatge de descobriment per als autors presents, perquè de no ser així “correm el risc de morir d’èxit”. Per a acabar sentenciant que “no podem continuar mantenint una pressió humana tan elevada. Hem de reflexionar i canviar, però sempre des del consens i amb un plantejament molt seriós”.

José Enrique Ruiz-Domènec, “El que la història diu davant l’actual situació a Catalunya”
Petros Màrkaris: “Els votants d’extrema dreta no són necessàriament feixistes, són gent desesperada”