Escrita per Maria Antònia Perelló i publicada per Lleonard Muntaner, hem presentat la novel·la Ocells de Pas com esbós del retrat de l’home contemporani amb una vida precària. Una obra que reflecteix la realitat denunciada pel gerent d’EAPN, Andreu Grimalt i el president del Cercle, Josep Maria Vicens.
En aquest context literari, molt relacionat amb les conclusions de l’informe sobre l’estat de la pobresa a les Illes Balears presentat per EAPN-Illes Balears-Xarxa per la Inclusió Social, el passat mes d’octubre, Maria Antònia Perelló, -doctora en Llengua i Literatura Catalanes- ha volgut destacar que la seva darrera obra és justament “un retrat dels que dormen al ras, dels que han estat exclosos d’una societat deshumanitzada i sense ànima, on abunda la voracitat, l’egoisme i l’ambició corrupta dels poderosos”.
La novel·la subratlla les febleses de la nostra societat -la balear-, on res és permanent. Explica la història d`en Ramon -un periodista fracassat que ha d’escriure la crònica social “d’una ciutat lluminosa que amaga ferides purulentes sota la falda d’inmensa podriura” i d’en Benet -un antic director de Banca. Il·lustra i descriu que vivim entre crisi: una crisi humana i de l’humanisme que va afectar a treballadors, empreses i bancs. Pels seus efectes devastadors, inesperats i sorprenents una persona pot passar de dirigir una oficina de banc a dormir en els seus caixers o aparèixer a les escombraries.
Per la seva part, les dades del nomenat Informe sobre la pobresa, en paraules del gerent d’EAPN, Andreu Grimalt, revelen que la situació actual no convida a l’optimisme, donat que 180.000 persones de la nostra Comunitat es troben en situació o risc de pobresa i exclusió social en un context d’important creixement econòmic -el 2019- i amb la locomotora del turisme funcionant a ple rendiment. Tot sense comptar amb els efectes econòmics, socials i laborals d’una pandèmia encara ben activa que tornarà a afectar de manera greu i contundent als més vulnerables ja que els efectes de la COVID-19 han capgirat radicalment el creixement econòmic, les dades laborals i, la situació de la pobresa i l’exclusió.
El president del Cercle d’Economia de Mallorca, Josep Maria Vicens, que ha introduït la presentació dels ponents, ha matissat que “com ocells de pas, tots som fràgils i vulnerables, i ho som sense necessitat que ens ho recordi cada dia -com ho fa-, amb crueltat i amb dolor, el maleït coronavirus”.