Clownsultes externes: sonriures que sanen

El proyecte de Sonrisa Médica, guanyador del Premi Cercle d’Innovació en 2019, s’implanta al programa d’atenció pediàtrica de Son Llàtzer.

L’Hospital Universitari Son Llàtzer ha incorporat al seu programa d’humanització hospitalària les «clownsultes externes», un servei innovador d’acompanyament dels pallassos d’hospital de Sonrisa Médica per mitjà de les noves tecnologies. El projecte dóna resposta a les necessitats que l’aïllament provoca en l’estat emocional dels infants durant el procés de recuperació, i que es veuen especialment accentuades en aquests moments a causa de la pandèmia. Les «clownsultes externes» són el resultat d’un projecte d’acompanyament innovador per mitjà de videotelefonades privades que els pallassos d’hospital fan als infants hospitalitzats. Aquesta telefonada tan desitjada arriba quan els pares o tutors acorden una cita amb Sonrisa Médica; és en aquest moment quan tot l’engranatge es posa en funcionament i els pallassos es preparen per fer la visita virtual.

La motivació principal del projecte neix en els primers mesos de confinament, quan es va manifestar la importància de continuar en contacte amb els més petits, que escrivien missatges a Sonrisa Médica per interessar-se pels seus amics els pallassos, a qui enyoraven. Així va ser com es va començar a gestar aquest programa, que es desenvolupa amb pacients en hospitalització domiciliària des del mes d’abril de 2020, i que al mes de novembre també s’implantà com a projecte pilot per poder atendre els infants hospitalitzats a Son Llàtzer. D’aquesta manera, els infants de Pediatria hospitalitzats a planta poden gaudir d’una estona d’esbarjo amb els pallassos. Això els permet mantenir un estat emocional òptim per fer front a la difícil situació que viuen. Aviat es farà extensiu a l’Àrea d’Observació d’Urgències Pediàtriques i en un futur es podria plantejar també a la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria.

Des del passat 2 de novembre, s’han fet 37 «clownsultes externes» des de l’Hospital Son Llàtzer amb un gran èxit i l’Hospital aposta definitivament per implantar-les de manera regular a raó d’una sessió cada setmana, indefinidament. Així, el projecte s’integra a la proposta de servei aprovada per la Conselleria de Serveis Socials i Esports i de la Conselleria de Salut i Consum, que recolza totes les mesures necessàries per avançar en la línia de la humanització hospitalària.

A cada habitació de la planta de Pediatria hi haurà ferratines identificadores de les «clownsultes» amb el telèfon i el QR d’accés perquè els pares o tutors puguin demanar la cita. La planta de Pediatria també compta amb una tableta electrònica, que el personal d’infermeria farà arribar als infants que no disposin de mitjans tecnològics per accedir-hi. D’aquesta manera es garanteix un servei inclusiu per a totes les famílies.

El protocol d’actuació segueix les mateixes regles com si fos una vista presencial, però en aquest cas, no és el personal de planta qui facilita la informació bàsica als pallassos per personalitzar l’actuació, sinó que són els pares qui, per mitjà d’un formulari senzill, comuniquen el nom, situació i gustos dels seus fills amb el propòsit de fer l’experiència el més especial possible. Només s’ha d’enviar un missatge de whatsapp o bé demanar cita per mitjà del codi QR habilitat especialment.

D’entre les entitats privades que recolzen la proposta, el Cercle d’Economia de Mallorca va guardonar el projecte amb el Premi a la Innovació per la seva aportació a la millora de les condicions de vida i salut de les persones. També s’hi va afegir el suport dels Rotary Club Palma Almudaina, Palma Catedral i de Menorca.

Des de Sonrisa Médica es plantegen ampliar el servei a altres hospitals que es vulguin adherir a la iniciativa, i conviden els patrocinadors a aportar per poder donar continuïtat en el temps i en el nombre de intervencions.

 

Conferència de Rafa Bengoa: “Covid19, situació actual i possibles solucions”
OCELLS DE PAS: Una radiografia de l’estat de la pobresa a les Illes Balears