Les subscripcions dotaran de valor al bon periodisme

“Hem de fomentar la cultura de pagar pel bon periodisme” ha explicat Soledad Gallego, directora del diari El País, durant la conversa que ha mantingut aquesta tarda, amb el subdirector del Diari de Mallorca, Joan Riera. Gallego ha analitzat la situació del periodisme actual i la transformació digital que està vivint el sector, advertint que, cal “normalitzar el pagament per subscripció. El futur laboral del periodisme passa per seguir aquest camí”.

Convidada pel Cercle d’Economia de Mallorca, a la sala menorca de l’Hotel Valparaiso, Gallego, la directora que es descriu a si mateixa com “una persona reservada” ha decidit deixar-se anar i contestar a cadascuna de les preguntes de Riera “amb la major franquesa possible”.

Malgrat que les preguntes sobre l’estat actual del periodisme no van arribar fins al final de la conversa, les respostes de Gallego van omplir de titulars la sala. “El New York Times ha marcat la línia que devem si volem prosperar en el món digital. No entenc perquè intentem buscar una altra resposta, no n’hi ha”.

Adaptar-se o morir. És clar que el periodisme ha de créixer i trobar el seu lloc en aquests temps on la tecnologia està tan present en les nostres vides. “El paper no és el nostre futur i la publicitat digital no dóna els ingressos suficients. Són les subscripcions les que dotaran d’independència al periodisme” sentenciava Gallego.

Falta de rigor, desídia, llei del mínim esforç, distracció, professionals sense preparació adequada, coneixements insuficients o dependència excessiva de les agències. Aquestes són algunes de les causes per les quals la població “té en poca estima” el periodisme espanyol actual.

“La crisi de 2008 va ser un cop dur, ens ha costat aixecar-nos, vam perdre a grans periodistes amb grans coneixements pel camí. Les noves generacions han hagut d’aprendre molt. Ara, l’últim pas, és acabar amb la dependència de les agències. El periodisme no és senzill, és treball dur, paciència i dedicació. Si plasmem això en els nostres escrits el públic ho valorarà i estarà disposat a pagar per això” ha continuat analitzant Gallego.

Finalment, Gallego ha assegurat que el periodisme no ha de donar-li al públic “el que creu que vol”. Aquesta professió “no neix amb la vocació d’agradar. Sinó amb la de donar a conèixer temes sensibles per al ciutadà i que estan fora del seu abast”.

Govern de Coalició i la situació a Catalunya

Anecdòtic, però segur en la retina de tots els presents, quedarà el apostil·lament que Gallego ha realitzat Riera, res més començar, quan aquest li ha preguntat pel Govern en coalició. “Joan, no t’oblidis d’en minoria” assenyalava una Gallego molt perspicaç i esbossant una medio somriure.

I és que com s’ha encarregat de recalcar la directora del mitjà, aquest govern és el primer de la història de la democràcia que és de coalició i en minoria. Un fet que per a la directora és fonamental si volem elaborar una predicció sobre el futur que li ofereix a Sánchez i Iglesias en el Govern.”Crec que la durada serà de 3 anys, la primera prova dura seran els pressupostos. La dependència dels sectors independentistes de la cambra és el que pot fer tremolar els fonaments de la casa de Sánchez i Iglesias i que aquest conte duri menys”.

Un d’aquests sectors que pot provocar el terratrèmol que enfonsi aquest nou govern és el dels independentistes catalans i els polítics presos. “Aquest Govern haurà d’anar amb molta cura. Ha fet correcte oferint diàleg a Catalunya, però haurà de cuidar la relació amb la resta de comunitats si no vol que alguna se sollevi i l’oposició l’aprofiti per a guanyar força”.

Gallego també ha volgut remarcar el fet que no és partidària “d’una separació entre Espanya i Catalunya” i es mostra contrària “a qualsevol via que vagi en aquest camí”. Però també entén que “no és necessari” que els polítics que es troben presos compleixin íntegrament la sentència. “Es tracta d’un problema polític i s’arregla amb diàleg res més. Estic a favor dels indults, perquè és una eina prevista en la Constitució. Per què no es poden utilitzar?”.

Humanitzar les ciutats com a punts de trobada
El Cercle present en la V edició del Premi Regne d’Espanya