Representants del Cercle d’economia van debatre sobre el futur que li espera a les Illes Balears si superen el diagnòstic que va proporcionar la plataforma Repensar Balears. Durant el Workshop dut a terme dimarts passat 23 en el Smart Island World Congress (SIWC), es va posar de rellevància que és necessari “aprofitar les oportunitats del document per construir una comunitat mes forta”.
Amb la participació del vicerector d’Innovació de la UIB, Jordi Llabrés; el cofundador de IOT Labs, Bartomeu Olivares; el soci director de Wilco Sol, Carlos Rullán; el Responsable de Relacions Institucionals i Comunicació de Tirme, Joan Mateu Barceló; i Joe Holles, membre de ACTIB i moderador de la taula rodona, on es va establir que un dels punts més importants que han de tractar els empresaris per resoldre els problemes de la comunitat és la “falta de visió dels plans a llarg termini”.
Tomeu Olivares va posar a Barcelona d’exemple en el qual “les Balears han de mirar-se” per aconseguir unes illes més tecnològiques i innovadores. “Barcelona va apostar per projectes que sabien que al cap de diversos anys els reportaria positivament” va afirmar l’expert en tecnologia. Per la seva banda tant Llabrés com Barceló van fer una crida a l’aposta per les enginyeries que s’especialitzen en el sector de la sostenibilitat. “És necessari apostar per aquesta branca perquè la nostra illa no es col·lapsi com ens va succeir l’any passat”.
Precisament sobre el 2017, la taula es va preocupar pel creixement que en els últims anys està experimentant les Balears en el sector del turisme. Tots van fer una crida al fet que s’havia d’apostar per “un turisme de qualitat” però que això no anava si pot ser sinó realitzem “un canvi” en la nostra estructura i fem d’aquestes illes “un atractiu educacional per als universitaris d’Europa”.
Sobre la “ineficàcia” que existeix en les administracions públiques que “ralenteix” i provoca que als inversors estrangers “els costi invertir” a les illes – tret que es dediquin al sector del turisme – Carlos Rullán va remarcar que es devia al fet que els funcionaris públics no se’ls havia “ensenyat a gestionar” i que en les institucions “es solapan les funcions” el que provoca aquesta lentitud.