La gran inestabilitat que genera el desordre internacional

“Estem vivint una època en la qual escassegen els grans líders que abundaven en el passat” ha assegurat Juan Luís Cebrián

El periodista i escriptor espanyol, Juan Luís Cebrián, fundador i president d’honor del periòdic, El País, ha realitzat aquesta tarda una conferència sobre la situació política mundial, de la mà del Cercle d’Economia de Mallorca, a l’Hotel Valparaiso de Palma. “Estem davant un ordre internacional inestable, el més inestable des del final de la Segona Guerra Mundial” ha assegurat.

El que ha estat president executiu, del famós grup mediàtic PRISA, fins el mes de gener passat de 2018 ha afirmat que la democràcia “es troba submergida en una profunda crisi de prestigi des que en 2008 esclatés la bombolla econòmica”. Des de llavors per a Cebrián els nacionalismes, els populismes i el proteccionisme econòmic “han crescut i s’han estès al llarg del nostre teixit social formant un gran brou de cultiu del qual s’estan beneficiant ara els partits polítics que representen aquests valors”.

Acadèmic de la Llengua des de 1996 compta amb 50 anys de trajectòria periodística i executiva a la seva esquena, una història que li ha generat una gran capacitat d’anàlisi política. “Estem vivint una època en la qual escassegen els grans líders que abundaven en el passat. Ficar-se en política és ara una professió de risc a la qual les persones de gran intel·ligència prefereixen no acostar-se”.

Sobre la disputa que estan mantenint els Estats Units i la Xina, Juan Luís Cebrián ha afirmat que malgrat que EE.UU “continua sent la primera potència armamentística” és el país asiàtic “el que està aglutinant tot el coneixement sobre tecnologia i civilització digital”. Una situació que crea grans tensions entre els dos països i que pot provocar “Un canvi de paradigma que afectarà profundament les estructures de la societat industrial”.

Sobre Europa l’escriptor espanyol ha analitzat que li espera “una situació molt complicada”. El anticapitalisme i l’antiglobalització estan dinamitzant la nova política, seduint a més a  unes noves generacions “que no saben quin futur els espera i que estan cada vegada més alterats”.

Cebrián va finalitzar la conferència a la qual van assistir més de 100 persones afirmant que el món és “més inestable, impredictible i perillós que el de fa una dècada. Vivim en un autèntic desordre internacional”.

Alicia Asín: “El IOT tindrà una gran importància en les destinacions turístiques del futur”
El Cercle es reuneix amb la Direcció General de Formació Professional