Alicia Sintes, investigadora del camp de l’astronomia d’ones gravitacionals mereixedor del premi Nobel de Física el 2017, ha relatat la seva experiència en el grup que va detectar les pertorbacions de la curvatura de l’espaitemps mitjançant els instruments de l’Observatori d’Ondas Gravitacionals per Interferometría Làser (LIGO).
Les ones gravitacionals són les ondulacions que es formen en l’espaitemps quan la matèria es mou i fa reaccionar a l’espaitemps que torba un temps cert, a causa que la informació només pot propagar-se a la velocitat de la llum.
Així, la informació que poden llançar les ones gravitacionals podrà donar resposta a la formació dels forats negres, el mecanisme que generi explosions de raigs gamma o si la relativitat general és la descripció correcta de la gravetat.
La doctora Sintes ha reflexionat també sobre com aquest descobriment va obrir un nou camí, de la mateixa manera en què Galileu va iniciar una nova era en l’Astronomia en trobar les quatre llunes més grans de Júpiter fa quatre-cents anys.
Avui dia, LIGO compta amb més de 1500 científics repartits en més de vint països i un centenar d’institucions implicades. Per això, assegura la menorquina, és imprescindible la col·laboració internacional i invertir seriosament en la ciència.