José Luis Sampedro, reconegut escriptor, economista, docent i membre de la Reial Acadèmia de la Llengua (RAE), ens va deixar fa gairebé deu anys i des de llavors el seu llegat manté viva la seva memòria.
La seva vídua, la també escriptora Olga Lucas, va compartir amb ell el seu amor per la literatura i les paraules com va transmetre en la conferència que va oferir en el Cercle.
Lucas va recordar com Sampedro va ser el precursor a advertir sobre la pèrdua de drets de la ciutadania en favor dels poders fàctics. El futur de l’educació i l’esdevenir de les noves generacions del jovent també varen marcar les seves reflexions.
Sampedro, en paraules de la seva vídua, tenia una gran capacitat de concentració a l’hora de fer feina i plasmar els seus pensaments i va forjar un estil propi centrat en viure de manera fronterera, entenent les fronteres com una cosa permeable on es pot buscar i acceptar o rebutjar, però mai ignorar .
Olga Lucas destaca que: “Sampedro sabia viure. Tenia facilitat per a resoldre assumptes i no preocupar-se pel que no té solució”.
Després d’un repàs per l’obra del seu espòs i la seva “obsessió sana” per la documentació i el procés creatiu que li va dur a escriure -entre moltes- obres com El somriure etrusc o La vella sirena , Olga Lucas també va revelar com Sampedro arribava a dibuixar els plànols dels llocs que descrivia en les seves novel·les o les biografies del seu personatges per a conèixer a fons les històries abans de publicar-les.
La conferència, que va tenir lloc en la Fundació Sa Nostra de Palma, va ser conduïda pel jove escriptor palmesà, Francisco de Asías Maura i introduïda pel vicepresident del Cercle, Bartomeu Llinàs, qui va conèixer personalment a José Luis Sampedro, i pel president, Pep Vicens.
Per a finalitzar, un breu concert de clarinet, a càrrec de Catalina Nadal i Marcelino Minaya, va tancar l’acte.