Francis Mojica, candidat a Premi Nobel i descobridor del sistema científic CRISPR ha estat atenent els socis del Cercle d’economia de Mallorca, aquesta nit, en un sopar col·loqui a l’Hotel Melià Palma Bay, en la qual ha explicat amb deteniment amb deteniment les característiques i efectes del seu descobriment.
Durant dècades Mojica ha aquesta fent un treball d’enorme calat per al món de la ciència i la medicina. És ara, després de passar 15 anys des del seu descobriment i després de l’enaltiment de la comunitat científica que li ha arribat el reconeixement. És per això, que se’l considera un dels candidats a portar-se el guardó de Premi Nobel.
Nascut a Elx en 1963, Francis Mojica és doctor en Biologia per la Universitat d’Alacant. Després de completar la seva tesi doctoral, va realitzar estades postdoctorals en la Universitat d’Utah (els EUA, 1993) i la Universitat d’Oxford (Regne Unit, 1995-1996). Des de l’any 1997 és Professor Titular de Microbiologia en el Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant.
En la dècada dels 90, va descobrir un mecanisme de defensa dels bacteris enfront dels virus. Basades en aquesta troballa, Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna –guanyadores del Premi Princesa d’Astúries de Recerca Científica i Tècnica 2015- van publicar en Science en 2012 que l’enzim Cas 9 d’un bacteri podia realitzar corts molt precises en la doble cadena de l’ADN. Des de llavors se sap que les trucades tècniques CRISPR permeten modificar el genoma de qualsevol cèl·lula usant proteïnes com Cas 9 per a tallar i pegar, igual que es fa en editar un text, i això és una autèntica revolució científica.