Federico Mayor Zaragoza defensa el poder de la paraula per assolir la pau

Amb motiu de la commemoració de l’IV congrés del Moviment Europeu, o del «contuberni de Munic» que aviat complirà seixanta anys, hem comptat amb la videoconferència de Federico Mayor Zaragoza, membre del Comitè d’Honor del Consell Federal del Moviment Europeu, Catedràtic de Bioquímica, antic Rector de la Universitat de Granada (1968-1972), Exministre d’Educació i Ciència (1981-1982), Exdirector General de la UNESCO (1987-1999) i President de la Fundació Cultura de Pau.

Major Zaragoza ha explicat la necessitat de consolidar la posició autònoma i democràtica d’Europa i la implementació d’unes estratègies d’anticipació. També va posar l’accent en la possibilitat de resoldre els conflictes i aconseguir la pau permanent passant de la força a la paraula, com a ciutadans lliures i responsables que creuen en la diplomàcia, es converteixen en actors i deixen de ser espectadors”.

El «contuberni de Munic» és l’expressió pejorativa, impulsada pel diari falangista “Arriba”, amb la qual la dictadura franquista va intentar ridiculitzar l’IV Congrés del Moviment Europeu, celebrat en la capital bavaresa al 1962 (en plena onada de vagues mineres a Astúries, i després d’un primer i intent espanyol d’ingressar en la Comunitat Econòmica Europea).

Al principi, aquesta trobada anava a celebrar-se a Mallorca i es va prohibir com mostren part de les notes del Govern Civil que es conserven i que en deneguen la reunió. El congrés es va celebrar finalment a Munic i van participar 118 polítics de la clandestinitat, elaborant-se un manifest per a superar la Guerra Civil.

Comptam amb l’empresa mallorquina Trablisa, com a socia col·laboradora
Francisco Pérez, director de l’IVIE, augura un canvi a l’escenari competitiu global