
- Aquest esdeveniment ja ha passat.
Presentació de la publicació sobre el finançament de Balears
20 febrer/19:00 - 21:00

Presentació de la publicació “Finançament autonòmic de Balears, una història de pressió ciutadana.”
Presentació del document i taula rodona, moderada pel periodista Joan Riera, dijous 20 de febrer a les 19.00h a l’Hotel GPRO Valparaiso. Es lliurarà un exemplar del document a tots els assistents i en finalitzar se servirà una beguda cortesia del Cercle.
Taula rodona

Antoni Costa
Vicepresident del Govern de les Illes Balears i Conseller d’Economia.

Guillem López Casasnovas
Catedràtic d’economia en la Universitat Pompeu Fabra i Exconseller del Banc d’Espanya.

Diego Martínez López
Llicenciat i Doctor en CC. Econòmiques. Ex Secretari General de Finançament Autonòmic.
La Història dels Sistemes de Finançament és una història inacabada i ajornada de controvèrsies i successives reformes, en part per la complexitat de compatibilitzar interessos i visions molt diferents. El sistema de les comunitats de règim comú, el que ens afecta en aquesta terra insular, ha estat modificat moltes vegades, l’última el 2009, incorporant successivament capes de complexitat –Fons i Subfons– amb una arquitectura que els mateixos experts titllen de fosca.
A les Illes Balears és també, des de 1983, una història d’infrafinançament persistent i reconegut fins al 2009, una història de reivindicacions intenses des de l’inici, però també una història de com la intel·ligència col·lectiva, el rigor, la determinació i la col·laboració honesta entre la societat civil i els representants polítics democràticament elegits, va poder aproximar-nos, des de la cua del sistema, “a la mitjana”, això és, a rebre “un finançament més adequat i just, atenent, en particular el fet insular”, un fet previst pels pares de la nostra Constitució de 1978 i recollit al seu article 138.1. En definitiva, una història que ha permès millorar el necessari finançament dels nostres Serveis Públics Fonamentals: Sanitat, Educació i Serveis socials entre d’altres, a Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca, i que els economistes estimen en 400 milions d’euros anuals. A tot això s`han de sumar les Inversions estatutàries i el desenvolupament efectiu de l’anhelat Règim Especial previst a l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears en reconeixement del fet específic i diferencial de la nostra condició d’arxipèlag.
En aquesta història útil, el Cercle d’Economia de Mallorca –que ha complert 30 anys fidel al seu propòsit–, des de la seva independència i pluralitat, ha jugat i ho segueix fent un paper fonamental i crític, un paper clau com es pot comprovar al document que presentam.
Alguns protagonistes d’aquest procés, entrevistats pel periodista Joan Riera, ens ajuden a comprendre el camí recorregut i el que queda per a fer.
Col·labora: