José Mª Bermúdez de Castro
11 febrer/19:00 - 21:00
“Claus de l’evolució humana i reptes de futur per a la nostra espècie”
Conferència oberta i sopar-col·loqui, exclusiu per a socis del cercle, dimarts 11 de febrer a les 19.30h.
Compartim un ancestre comú amb els ximpanzés, que va viure a Àfrica fa aproximadament set milions d’anys. Des de llavors, el nostre ampli i divers llinatge evolutiu ha discorregut per camins intricats. Moltes espècies es van quedar en el camí i només una: la nostra, ha arribat fins al moment present. Parlarem dels canvis evolutius més importants del llinatge humà, així com de l’inici de la cultura fa gairebé tres milions d’anys i la seva repercussió en el momentani èxit d’Homo sapiens. Els reptes que tenim per davant a curt termini completaran la dissertació.
Bermúdez de Castro formava part de l’equip que va començar les excavacions de un dels jaciments arqueològics més importants del món: la serra d’Atapuerca. Llicenciat i doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid. Premi Príncep d’Astúries de Recerca Científica i Tècnica i des de 2022 ocupa la cadira K de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE).
També ha estat professor del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i l’University College de Londres. En l’actualitat, exerceix com a coordinador del Programa de Paleobiologia del Centre Nacional de Recerca sobre l’Evolució Humana (CENIEH) i és covicepresident de la Fundació Atapuerca. El seu treball de recerca s’ha centrat fonamentalment en els àmbits de l’antropologia física, l’evolució humana i la prehistòria.