La catedràtica de Bioquímica, Biofísica i Biologia Estructural de la Universitat de Califòrnia en Berkeley, Eva Nogales, va visitar el Cercle per oferir una conferència organitzada en col·laboració amb la UNED de les Illes Balears.
La reconeguda científica, premiada entre nombrosos guardons amb el Premi Shaw en Ciències de la Vida, és pionera en la tècnica transcripció genètica de dades biològiques obtingudes mitjançant microscopis electrònics de potent magnitud o criomicroscopia electrònica. A través d’aquesta tècnica, que permet visualitzar les cèl·lules a nivell atòmic, s’intenta desxifrar el comportament de les cèl·lules que no funcionen correctament i generen malalties.
Eva Nogales ha assegurat que: “Conèixer en funcionament de les nostres cèl·lules és clau per a entendre, combatre i vèncer al càncer.”
Aquest estudi de precisió ha permès desenvolupar fàrmacs ad hoc que bloquegen aquest comportament erroni de les cèl·lules que els fa dividir-se, degradar-se i suprimir la seva funció.
Nogales és també una de les principals candidates al Nobel i la primera científica espanyola a pertànyer a la Royal Society britànica, com n’Avelino Corma, un altre dels il·lustres visitants del Cercle. Per aquest motiu, també ha volgut destacar la seva labor com a divulgadora de la ciència i del paper de la dona en aquest camp.
La conferència s’ha desenvolupat al Palau de Congressos de Palma i després d’ella, el debat ha continuat amb el tradicional sopar en el qual els socis poden intervenir i fer preguntes a la ponent.