El professor Luis Álvarez León, col·laborador del Semàfor COVID del Cercle, convidat per la UIB per a explicar el seu treball.

El matemàtic i catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial de la ULPGC, Professor Luis Álvarez León, col·laborador actiu del Semàfor COVID del Cercle –que va aconseguir 13 milions de visites- ha pronunciat una conferència tècnica en la UIB, organitzada conjuntament per l’Escola Politècnica Superior i l’Institut d’Aplicacions Computacionals i Codi Comunitari (IAC3), titulada “Predicció a curt termini de la incidència diària de la COVID-19”.

En la Sala d’actes de l’edifici Anselm Turmeda – i presentat pel catedràtic de Ciències Matemàtiques i Informàtica (Matemàtica Aplicada) Tomeu Coll Vicens-, l’expert va explicar amb detall el seu treball realitzat en col·laboració amb investigadors de la Universitat Paris-Saclay i l’Escola Politècnica Federal de Lausanne, que va ser publicat en la prestigiosa revista de l’Acadèmia de Ciències dels Estats Units (PNAS) sobre la innovació en l’estimació de la taxa de reproducció Rt de la COVID-19. La revista PNAS, juntament amb Nature i Science, es troben entre les millors revistes del món de caràcter multidisciplinari.

En essència, la taxa de reproducció, Rt, representa, en mitjana, el nombre de persones que contagia cada persona infectada. Rt va canviant al llarg del temps degut a les mesures de distanciament social, vacunes, noves variants més contagioses, etc. La metodologia matemàtica que es presenta en aquest treball per a calcular Rt permet donar una estimació amb diversos dies d’antelació respecte a l’estimació que proporciona el mètode estàndard denominat EpiEstim i va ser utilitzada diàriament pel Cercle d’Economia per a actualitzar el seu semàfor COVID destinat per a proporcionar informació precisa i oportuna als residents i potencials visitant de l’arxipèlag.

Una vegada finalitzada la conferència al campus de la UIB, el Professor Álvarez va visitar les oficines del Cercle on se li va agrair, el seu esforç permanent durant dos anys, el seu extraordinari rigor científic reconegut i la seva col·laboració incondicional, completament desinteressada, a favor de la societat Balear.

 

https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2105112118

La pandèmia de COVID-19 ha sofert canvis freqüents i ràpids en les seves taxes d’infecció locals i globals, impulsades per mesures governamentals o l’aparició de noves variants virals. El número de reproducció Rt indica el nombre mitjà de casos generats per una persona infectada en el temps t i és un indicador clau de la propagació d’una epidèmia. Una estimació oportuna de Rt és una eina crucial per a permetre que les organitzacions governamentals s’adaptin ràpidament a aquests canvis i avaluïn les conseqüències de les seves polítiques.

Alberto Núñez Feijoo reclama adaptar la ideologia a la realitat i ofereix suport en les polítiques d’Estat
El llarg camí de la millora del Finançament i REB