El Consell de Mallorca presenta al Cercle d’Economia els avanços en la Ruta Ramón Llull

–          La Ruta Cultural Europea Ramón Llull proposada pel Cercle d’Economia de Mallorca compta amb el suport unànime de partits polítics i institucions balears

El Consell de Mallorca, representat pel responsable del Departament d’Economia i Hisenda del Consell i de la Direcció Insular de Turismo, Cosme Bonet ha presentat avui davant els membres de la Junta Directiva del Cercle d’Economia de Mallorca els avanços que s’han dut a terme en la “Ruta Cultural Europea Ramón Llull”. Aquesta proposta va néixer en 2015 de la mà del Cercle que va sol·licitar la creació d’una ruta del personatge mallorquí més universal de la nostra història.

Després de les reunions amb l’Institut d’Estudis Medievals (IEM) de Sicília i amb els ajuntaments de Palerm i Monreale per a tractar la internacionalització de la Ruta Cultural Europea Ramón Llull, el Consell de Mallorca ha exposat el nou pas que ha donat l’administració pública i que se suma a l’anteriorment efectuat a Luxemburg i a Brussel·les de la mà de l’eurodiputada Rosa Estaràs en 2017.

“Estem creant els fonaments perquè els següents governs aconsegueixin fer d’aquesta ruta una realitat” ha afirmat Bonet. La Ruta Cultural Europea Ramón Llull proposada pel Cercle compta amb el suport unànime de partits polítics i institucions balears.

Escriptor, divulgador, científic i teòleg, Ramón Llull va viatjar al voltant de l’Europa, Àsia i Àfrica aprenent de diferents cultures. Els seus ingents i variades obres es caracteritzen per l’alta qualitat escrita en català, àrab i llatí.

Per la seva part el president del Cercle, José María Vicens ha remarcat la importància de la Ruta Ramón Llull “pot ser un important atractiu cultural i turístic per a Mallorca, estem contents amb la labor del Consell, però hem de continuar treballant si volem obtenir el distintiu d’Itinerari Cultural Europeu al més aviat possible”.

Itinerari Cultural Europeu

L’Itinerari Cultural Europeu és un distintiu atorgat pel Consell d’Europa a aquelles rutes, recorreguts i trajectes que aglutinen una sèrie de valors. Amb els itineraris culturals, el Consell d’Europa pretén anar més enllà del simple llançament de productes culturals o turístics i aposta per la protecció dels valors culturals europeus, per fomentar noves formes de trobades entre els ciutadans europeus, posar en valor patrimonis poc benvolguts i desenvolupar programes de cooperació.

Per a això, en 1997 va crear el Institut Europeu d’Itineraris Culturals, institució dedicada a acompanyar als promotors dels itineraris ja triats, a ajudar els que aporten nous projectes a posar en pràctica les seves iniciatives i a difondre informació sobre aquest programa.

Itineraris Culturals Europeus a Espanya

El Camí de Santiago va ser el primer de tots els europeus a aconseguir aquest esment en 1987, En 2007 es va unir la Ruta del Quixot, nascuda en la commemoració de l’IV Centenari de la publicació de El Quixot. El 7 de juny de 2010 el Consell d’Europa va aprovar incloure com a nou Itinerari Cultural “Camins d’Art Rupestre Prehistòric d’Europa

El Consell d’Europa va valorar en la Ruta del Quixot la seva sostenibilitat, la gestió cultural de l’itinerari i la seva internacionalització, ja que s’ha constituït una xarxa europea de col·laboració per a dinamitzar la Ruta composta per les universitats de Messina i Palerm, el Teatre Nacional de Romania i el Institut Cervantes

La seva aprovació suposarà la creació de la primera gran xarxa europea d’enclavaments Lulianos, amb valors culturals i turístics de primer nivell, en la qual es desenvoluparan activitats conjuntes d’estudi científic, formació d’experts, conservació, difusió sociocultural i turisme sostenible.

Carlos Grau: “Espanya pot convertir-se en un referent en la tecnologia 5G”
Manuel Ferrer: “Àsia i la Xina són els nous líders mundials”