El Cercle d’economia de Mallorca ha participat en l’acte de lliurament del V Premi Regne d’Espanya, a Plácido Arango; al costat del Cercle d’economia de Barcelona, el Cercle d’Empresaris Bascos i el Cercle d’Empresaris.
La seva Majestat el Rei ha lliurat avui el V Premi Regne d’Espanya a la Trajectòria Empresarial «in memoriam» a l’empresari Plácido Arango Arias, fundador de el Grup Vips, tristament mort només uns dies abans de l’acte de lliurament del guardó. Les entitats convocants d’aquest Premi són el Cercle d’Empresaris, el Cercle d’Economia de Barcelona i el Cercle d’Empresaris Bascos.
L’acte de lliurament, presidit per Don Felipe, ha tingut lloc a l’auditori de el Museu del Prado i ha comptat amb la representació del Cercle d’economia de Mallorca, que al costat de les entitats convocants formen el grup d’Economia i Societat. Així mateix han participat també Nadia Calviño, vicepresidenta tercera del Govern i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital; John de Zulueta, president del Cercle d’Empresaris; Javier Faus, president del Cercle d’Economia; i Javier Ormazábal, president del Cercle d’Empresaris Bascos.
John de Zulueta va intervenir en representació de les entitats convocants, destacant de la figura del premiat “la seva aportació al foment de la cultura i de les arts” i perquè el Grup Vips, que ell va fundar, “ha estat un avançat a Espanya en la formació i contractació de joves en risc d’exclusió social”. Zulueta va recordar que “en la base del progrés i de la modernització de qualsevol societat es troba la labor, moltes vegades callada, de pioners que saben veure oportunitats, emprendre i assumir riscos”. També va expressar la frustració dels convocants “per no haver pogut lliurar el premi personalment a Plácido Arango”.
Segons l’acta del Jurat, la concessió del premi a Plácido Arango es va decidir “en virtut de la seva contribució al desenvolupament econòmic i social d’Espanya al llarg de diverses dècades d’esforç i de treball, creant ocupació, internacionalitzant les seves activitats i contribuint a la millora del seu entorn i al benestar del país”.
El Jurat que ha concedit el Premi ha estat integrat per distingits representants de la societat civil espanyola. Sota la presidència de Antonio Garrigues Walker, han format part del mateix Tom Burns Marañón (Periodista i assagista), Juan José López Burniol (Notario i vicepresident de la Fundació La Caixa), Victoria Camps (Catedràtica Emèrita de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona), Victoria Prego (Periodista), Carme Riera (Catedràtica de Literatura i membre de la Reial Acadèmia Espanyola), María Blasco (Directora de l’Institut Nacional de Recerques Oncològiques), Juan Manuel Bonet (Crític d’art i literatura, poeta i museòleg espanyol), José Luis García Delgado (Dr. En Dret i Catedràtic d’Economia Aplicada), i Enrique Portocarrero (Director del Cercle d’Empresaris Bascos), que ha exercit com a secretari.
Una vida dedicada a l’empresa i a l’art
Plácido Arango Arias (Tampico-Mèxic, 1931- Madrid, 2020) va néixer en una família d’emigrants llauradors originaris del poble asturià de Salas. Doctor en Ciències Econòmiques per l’Institut Tecnològic Autònom de Mèxic, es va traslladar a Espanya en 1965 per a replicar l’estratègia empresarial de Aurrerá, cadena mexicana de supermercats fundada pel seu pare en 1958. Després de vendre Aurrerá a Galeries Preuats, fongui a Madrid la cadena de restaurants-tendeixis *Vips en 1969.
Arango ha estat el responsable de la important expansió del grup i de la seva diversificació. La plantilla va passar dels 2.800 empleats de finals de 1999 als 9.300 actuals, dels quals el 42% són immigrants. A l’octubre de 2018, la família Arango va vendre el Grup Vips a l’operador de restauració mexicà Zena-Alsea que opera a Espanya amb marques com a Canya i Tapes, Domino’s o *Burger King, entre altres.
Entre les activitats de mecenatge de Plácido Arango de l’art, la música i la cultura, destaca la seva pertinença al patronat del Museu del Prado, del qual va ser president en el període comprès entre 2007 i 2012. Entre altres condecoracions ha rebut, el Premi Juan Lladó de mecenatge cultural (1993), la Gran Cruz de l’Orde del Mèrit Civil (2007) o La Medalla d’Or del Spanish Institute de Nova York (2017).