El Cercle d’Economia de Mallorca presenta el seu treball, “Repensar Balears”

Andreu Rotger: “Tenim una sèrie de problemes que requereixen consens, diàleg i treball conjunt”

 

El Cercle d’Economia pretén ajudar a aprofundir en aquells temes que han d’unir a la societat mallorquina.

El Cercle d’Economia de Mallorca va realitzar una trucada de  atenció sobre una sèrie de problemes, socioeconòmics, que segons el seu president, Andreu Rotger, “requereixen d’un consens, diàleg i treball conjunt (governo-oposició-empreses-societat civil) per a la seva solució”. En l’acte de presentació de la plataforma “Repensar Balears”, que s’ha realitzat aquesta tarda, en el Caixa Forum de Palma, Rotger va assegurar que el Cercle valorés molt positivament “aquells que prioritzen els interessos dels ciutadans per davant dels interessos partidistes”.

L’eina presentada pel Cercle va detectar que actualment la nostra Comunitat ha passat d’ocupar la primera posició a la setena, en dues dècades, pel que fa al PIB per càpita de totes les comunitats espanyoles.

A més, el Cercle va mostrar la seva preocupació davant l’augment que estava tenint en els últims anys l’activitat immobiliària. Aquesta branca d’activitat ha crescut fins a suposar el 14% del PIB de les Illes, similar al pes de l’Administració pública i serveis fonamentals, generant un gran volum de negoci, però una escassa ocupació.

Repensar Balears posa l’accent principalment en quins són les ocupacions amb major contractació en la nostra comunitat. Cambrers assalariats, personal de neteja, venedors de tendes, paletes i peons i empleats d’agències de viatges, eren les que apareixien en les primeres posicions. A més, les estadístiques mostren que Balears, a l’apartat dels salaris, se situa, any rere any, per sota de la mitjana d’Espanya.

És rellevant les taules que indiquen que les illes se situen a la cua, al costat de Canàries, en despesa en Inversió, Desenvolupament i Innovació (R+D+I). I que respecte a les regions Europees ocupem la posició 172/272 en l’Índex de Progrés Social Europeu.

Els representants del Cercle van oferir també les estadístiques demogràfiques dels últims 15 anys  en les quals es podia apreciar un creixement en el nombre d’habitants (+305.709) a les illes, superant en taxa de creixement a comunitats com Madrid o Barcelona al mateix espai temporal. Convertint-se actualment en la comunitat que més ha crescut en aquest punt.

 

Alfredo P. Rubalcaba “és necessari crear un projecte polític constitucionalista”
El Bufet Buades nou Soci-col·laborador