Alfredo P. Rubalcaba “és necessari crear un projecte polític constitucionalista”

L’ex secretari general del PSOE afirma en les conferències organitzades pel Cercle d’Economia de Mallorca que a Catalunya es viu una situació “insostenible i prepolítica”

Alfredo Pérez Rubalcaba, exsecretari general del PSOE i exvicepresident del Govern, va afirmar ahir a Palma, que Catalunya “necessita un projecte polític constitucionalista”. L’ex mandatari atribueix la derrota contra l’independentisme, en les eleccions del 21 de desembre, “a la falta d’unió entre els tres principals partits polítics constitucionalistes”.

Sobre l’actual falta de govern en la direcció de la Generalitat, Rubalcaba va sentenciar que tant Carles Puigdemont com Oriol Junqueras no arribaran a ser President de la comunitat autònoma catalana atès que aquesta “no pot estar governada per un president que resideix a l’estranger o per un que es troba en la presó”. El que en el seu moment va ser el líder socialista veu actualment una Espanya dividida i anàrquica. Considera a més, que la crisi catalana no és més que”una conseqüència de la crisi econòmica que pateix Espanya des de fa 10 anys”.

Rubalcaba, que va ser convidat pel Cercle d’Economia per a realitzar una conferència sobre el desè aniversari de l’inici de la crisi de 2008, va assegurar que se sentia responsable de la situació que viu recentment el PSOE, ja que troba que van defraudar a la ciutadania i als votants “al no poder solucionar adequadament la crisi”.

Sobre l’actual Govern de Mariano Rajoy, Rubalcaba es va mostrar “seriosament decebut” per les actuacions del PSOE i de Ciutadans en trobar que tots dos partits continuen permetent al PP “governar amb tranquil·litat” i que no han intentat aplicar cap mena de política “rellevant per a la millora econòmica del nostre país”.

“Encara que el govern del PP ha treballat durament per a resoldre la crisi que sofrim en 2008 encara seguim incrustats en ella. La situació política, sanitària o educativa que vivim actualment són conseqüències que no hem arribat a solucionar”.

“El desafiament independentista ha de suposar un punt d’inflexió. Hem de millorar la nostra política, cedir en alguns aspectes, ser més democràtics… Demostrar als catalans que no han d’estar a Espanya per obligació, sinó perquè poden formar part d’un projecte conjunt fantàstic, és ara mateix, una obligació.”

“Sense Catalunya, Espanya no seria Espanya, seria una altra cosa però no estaríem parlant de la mateixa nació. No existeix una separació amigable. Els independentistes utilitzen el Dret a decidir com una arma de defensa per a titllar a la gent de feixista i això és populista i precisament antidemocràtic”.

El Cercle d’Economia de Mallorca presenta el seu treball, “Repensar Balears”