L’entorn tecnològic està en constant canvi i afecta a la vida de la ciutadania i de les seves institucions. La robotización, la digitalització i l’automatització ja són una cosa quotidiana i fins i tot no sabem en quina forma canviarà la societat i la política. El trànsit de dades personals, que revelen tot tipus d’informació dels usuaris, afegeix incertesa a la fórmula.
Són algunes de les preguntes que el catedràtic de Filosofia Política i Social i investigador en la Universitat del País Basc es planteja per a abordar l’estudi sobre intel·ligència artificial i democràcia que va detallar als socis del Cercle.
Per a Innerarity hi ha diverses claus a observar: que internet i els seus algorismes funcionen amb biaixos que no actuen sota una vigilància democràtica. Davant això hi ha grans desafiaments com desxifrar la lògica dels diferents llenguatges que poden ser utilitzats i implementar sistemes que impossibilitin la corrupció.
“La tecnologia no és neutral però tampoc determinista”.
Innerarity també va destacar l’existència actual de tres models de competència -el nord-americà el xinès i l’europeu- que pugnen pel mercat digital. Mentre el sistema europeu manté els seus principis rectors de preservació de la privacitat o de protecció del medi ambient, entre d’altres, es propicia que la resta de mercats hagin de seguir aquests estàndards si volen romandre en el mercat digital europeu.