Daniel Innerarity explica la relació entre intel·ligència artificial i democràcia

L’entorn tecnològic està en constant canvi i afecta a la vida de la ciutadania i de les seves institucions. La robotización, la digitalització i l’automatització ja són una cosa quotidiana i fins i tot no sabem en quina forma canviarà la societat i la política. El trànsit de dades personals, que revelen tot tipus d’informació dels usuaris, afegeix incertesa a la fórmula.

Són algunes de les preguntes que el catedràtic de Filosofia Política i Social i investigador en la Universitat del País Basc es planteja per a abordar l’estudi sobre intel·ligència artificial i democràcia que va detallar als socis del Cercle.

Per a Innerarity hi ha diverses claus a observar: que internet i els seus algorismes funcionen amb biaixos que no actuen sota una vigilància democràtica. Davant això hi ha grans desafiaments com desxifrar la lògica dels diferents llenguatges que poden ser utilitzats i implementar sistemes que impossibilitin la corrupció.

“La tecnologia no és neutral però tampoc determinista”.

Innerarity també va destacar l’existència actual de tres models de competència -el nord-americà el xinès i l’europeu- que pugnen pel mercat digital. Mentre el sistema europeu manté els seus principis rectors de preservació de la privacitat o de protecció del medi ambient, entre d’altres, es propicia que la resta de mercats hagin de seguir aquests estàndards si volen romandre en el mercat digital europeu.

Josep Maria Vicens ingressa en la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.
Presentació de la novel·la ‘Las Hojas del Ayer’ de Francisco de Asís Maura