Rafa Bengoa proclama la necessitat d’una transició ordenada fins a aconseguir la immunitat de grup davant la pandèmia.
El doctor en Medicina i Cirurgia i gestor artífex de la transformació del sistema sanitari del País Basc, Rafa Abengoa, va detallar durant la videoconferència les diferents fases sanitàries de 2020 fent incidència en la capacitat d’adaptació i resiliència humanes. Només així pot entendre’s com suportem aquesta “marató” d’incertesa i limitacions que, segons afirma Bengoa, persistiran fins a l’any 2022. Distanciament social, mesures de neteja i l’ús de màscares han reduït entre un 50 i un 60% les infeccions i continuaran sent imprescindibles fins a finals de l’any que ve, n’assegura.
Mentre que al món oriental s’ha optat per combatre al virus mitjançant el confinament de la població assumint restriccions de drets, a Occident es promociona la implementació d’una política sanitària dirigida a conviure amb el virus i pagar les seves letals conseqüències. Abengoa, més partidari de la fórmula oriental, ha destacat la insensibilització davant l’alta mortalitat que hem desenvolupat als països occidentals.
A l’espera de la constatació de l’èxit dels diferents test (PCR, antígens i de saliva) i de la vacuna i de si aquesta serà esterilizant o neutralitzadora, Bengoa alerta també sobre el procés de vacunació, en un primer lloc entre els grups de risc i vulnerables i entre els professionals de la salut, que no hauria de saturar l’Atenció Primària.
Rafa Abengoa assegura a més que la situació “només ha estat un assaig general” del qual hem d’aprendre molt perquè la pròxima vegada puguem estar preparats per a un món diferent. És per això que seria convenient que les autoritats polítiques adquirissin formació científica i que assumeixin que no cal tornar a la normalitat sinó armar-se estratègicament per a combatre nous virus i revisar la connexió entre el model social i sanitari perquè mai tornem ser tan vulnerables.