Patxi Aldecoa, Catedràtic de relacions internacionals en el Departament de Dret Internacional Públic de la Complutense i expert en el procés de construcció de la Unió Europea, va compartir la seva visió amb els socis del Cercle el 25 de febrer.
La Unió Europea ha sabut reaccionar
La crisi sanitària va irrompre en les nostres vides a principis de març de 2020 i Europa va començar a prendre les regnes el 9 d’abril, després d’unes setmanes d’errades i desconcert. Així, es va aconseguir aprovar un increment del doble del pressupost de la UE i es va posar en marxa un pla de rescat multimilionari, conseqüència d’un pacte consensuat i federal que arriba fins a la gestió i distribució de vacunes entre els ciutadans europeus. Patxi Aldecoa descriu aquestes decisions com una cosa “insòlita” que denota un canvi substantiu en el lideratge europeu i en la integració, tant a nivell intern com en les seves relacions exteriors.
Aquesta reacció davant els efectes de la pandèmia incideix en la noció d’autonomia estratègica, és a dir, “dependre més d’un mateix i el menys possible dels altres” i prendre decisions i iniciatives encertades. També a reforçar la representació dels ciutadans europeus i el paper de la societat civil ja que la veritable força d’Europa, en paraules de Aldecoa, “no està en l’ús de la força sinó en la seva capacitat de transformar les normes internacionals i en exercir les seves competències executives”.
Si alguna cosa lamenta Aldecoa és que la premsa nacional no es faci ressò de tan transcendents decisions: “alguna cosa falla quan la premsa dóna l’esquena a aquesta fortalesa i no li ho transmet a la societat civil”.
El Brexit, les relacions multilaterals i la percepció de la ciutadania són altres aspectes amb els quals ha hagut de bregar la UE i Aldecoa refereix que, arribats a aquest punt, la reforma dels tractats és imprescindible.