Conferència de Felipe Romera: “Els ecosistemes d’innovació com a clau del desenvolupament regional”

L’enginyer de Telecomunicacions, Felipe Romera, president de la Xarxa d’Espais Tecnològics i de l’Associació de Parcs Tecnològics d’Espanya (APTE), va relatar el procés de naixement i creixement del reconegut parc tecnològic de Màlaga al llarg dels darrers trenta anys.
Segons Romera, la capacitat de desenvolupar un sistema d’innovació i que aconsegueixi perdurar en el temps, està en la capacitat de saber llegir les ones d’innovació i adaptar-se a elles amb l’anticipació suficient per a no perdre el cicle.
Per a això, la recepta bàsica que atraurà a empreses i proporcionarà ocupacions estables és la creació d’infraestructures en moments d’oportunitat econòmica i formar a les persones i amb iniciativa, en un context internacional. Felipe Romera assegura que la diferència fonamental de l’èxit de Màlaga ha estat la gent preparada per a desenvolupar aquest ecosistema d’innovació i no únicament tenir qualitat de vida.

 

És un error pensar que la qualitat de vida és un factor suficient per a atreure empreses


 

El valor afegit comença a destacar quan impacta de manera directa en l’economia local. Per a això, n’adverteix, és imprescindible un rumb fixo en el qual actors polítics i socials remin en la mateixa direcció i amb consens. A més, la Universitat haurà d’acompanyar sempre aquest procés de formació.

Romera ha lamentat la manca d’aquests mateixos factors en el desenvolupament i la implantació del Parc Bit, el projecte del qual no va ser, al seu parer, entès per la societat.

Conferencia de la arquitecta Izaskun Chinchilla: “La Ciudad de los Cuidados”
Presentació dels Premis Cercle d’Economia de Mallorca 2021