Javier García relata en el Cercle els reptes més urgents de la Química

Javier García Martínez, catedràtic de química inorgànica, director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant i president de la International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), ha destacat el paper protagonista de la química en els canvis de paradigma que es requereixen per fer front a desafiaments com el canvi climàtic o la reinterpretació del model energètic.

García ha assegurat que el sector químic espanyol genera prop de 700.000 de llocs de treball directes i indirectes, contribueix en més del 5% del PIB nacional, és el segon més gran exportador i el primer en inversió en R+D de la indústria. No obstant això, només en recicla el 8,6% del que produeix pel que un dels objectius a complir passaria per “dissenyar el producte pensant prèviament en la seva posterior reutilització”. A més, amb l’ajuda de la Intel·ligència Artificial, ressalta García, les ineficiències dels sistemes es redueixen i milloren els processos.

Per a Javier García, un exemple d’oportunitat seria la síntesi d’amoníac, perquè és “el segon procés químic que més CO2 genera, per l’obtenció de nitrogen, i que hi ha grans projectes de producció de l’anomenat amoníac verd que ajudarà a reduir el gran impacte mediambiental que genera la síntesi de fertilitzants.”

Finalment, el catedràtic aposta per l’empreneduria per a accelerar aquesta recerca tecnològica necessària per a aconseguir una química circular i un sector en el qual es prioritzi la inversió i es fomenti el talent.

La conferència ha tengut lloc en les instal·lacions del Club Diario de Mallorca, col·laborador de l’organització de l’acte.

Més informació en les notícies de Diario de Mallorca.

JAVIER GARCIA MARTINEZ. CATEDRATICO DE QUIMICA INORGANICA (Foto: M. Mielniezuk)

El Govern afirma que les Balears encapçalen la tramitació dels fons europeus
El debat sobre l’habitatge a les Illes Balears assenyala les causes i proposa solucions