Javier García Martínez, catedràtic de química inorgànica, director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant i president de la International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC), ha destacat el paper protagonista de la química en els canvis de paradigma que es requereixen per fer front a desafiaments com el canvi climàtic o la reinterpretació del model energètic.
García ha assegurat que el sector químic espanyol genera prop de 700.000 de llocs de treball directes i indirectes, contribueix en més del 5% del PIB nacional, és el segon més gran exportador i el primer en inversió en R+D de la indústria. No obstant això, només en recicla el 8,6% del que produeix pel que un dels objectius a complir passaria per “dissenyar el producte pensant prèviament en la seva posterior reutilització”. A més, amb l’ajuda de la Intel·ligència Artificial, ressalta García, les ineficiències dels sistemes es redueixen i milloren els processos.
Per a Javier García, un exemple d’oportunitat seria la síntesi d’amoníac, perquè és “el segon procés químic que més CO2 genera, per l’obtenció de nitrogen, i que hi ha grans projectes de producció de l’anomenat amoníac verd que ajudarà a reduir el gran impacte mediambiental que genera la síntesi de fertilitzants.”
Finalment, el catedràtic aposta per l’empreneduria per a accelerar aquesta recerca tecnològica necessària per a aconseguir una química circular i un sector en el qual es prioritzi la inversió i es fomenti el talent.
La conferència ha tengut lloc en les instal·lacions del Club Diario de Mallorca, col·laborador de l’organització de l’acte.
Més informació en les notícies de Diario de Mallorca.