L’informe sobre el canvi climàtic a les Balears alerta de la necessitat d’actuar

 

Pau de Vílchez, president del Comitè d’Experts per a la Transició i el Canvi Climàtic -òrgan encarregat d’assessorar el Govern balear en el disseny i desenvolupament de mesures per a lluitar contra el canvi climàtic-, ha presentat en el Cercle l’últim informe publicat per l’organisme.

Segons l’estudi, l’augment de temperatura observat en els darrers anys tindrà efectes greus a les Illes Balears, entre d’altres, l’augment progressiu i constant del nivell de la mar que modificarà el litoral i trastocarà el model econòmic, les creixents onades de calor amb efectes devastadors sobre els ecosistemes (incendis, sequera, desaparició de la posidònia, extinció d’espècies) i una gradual falta d’aigua.

Per tot això, De Vílchez afirma que s’han de reduir a la meitat les emissions i limitar les causes directes de la deterioració mig ambiental si volem frenar el canvi climàtic, les pèrdues de doblers associades i l’augment de la desigualtat social que suposa. I proposa un canvi de model econòmic que impulsi la indústria local i l’agricultura raonable mitjançant mesures d’innovació i recerca que aconsegueixin una transició energètica efectiva.

Malgrat tot, a la falta de temps i de recursos, De Vílchez veu la situació com una oportunitat per a millorar i en la qual aconseguir una alineació de polítiques orientades al bé comú.

Renovam el Conveni de Col·laboració amb el COMIB
Javier Solana assegura en el Cercle que la pandèmia ha unificat la Unió Europea