La comissió CTI del Cercle impulsa la Inteligència Artificial amb una jornada d’experts

La trobada de l’ecosistema balear sobre intel·ligència artificial organitzada per la Comissió de Ciència, tecnologia i innovació del Cercle ha reunit els principals experts en Intel·ligència Artificial (IA) en el Palau de Congressos de Palma per a aprofundir en l’abast i complexitat d’aquesta matèria.

L’obertura i presentació han estat a càrrec del President del Cercle, Pep Vicens, i del coordinador de la comissió de ciència, tecnologia i innovació, José Juan Novas, i inaugurada pel Conseller de Fons Europeus i Universitat, Miquel Company, amb l’anunci de la creació a les Illes Balears del Centre d’Intel·ligència i Supercomputación i de l’estratègia IA del Govern.

A continuació, el catedràtic de Matemàtiques i actual director de la Unitat d’Innovació Tecnològica en Ciberseguretat de la UIB, Llorenç Huguet, ha presentat al Doctor Antonio Torralba, investigador del Massachusetts Institute of Technoloy (MIT), qui ha explicat l’evolució de la intel·ligència artificial i diversos projectes pioners que treballa sobre pell artificial i sensors de tacte (ja que els robots encara no posseeixen aquesta funció) o la necessitat d’eliminació de la imatge reemplaçant les bases de dades reals per altres sintètiques.

En el següent bloc -moderat per Juan José Garau- la ponència i debat del bloc acadèmic i de recerca, tant la directora de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) a les Illes, Judit Vega, com Antoni Jaume de la Universitat dels illes Balears (UIB), han detallat l’oferta formativa de les Balears i han incidit que la indústria balear disposa de “matèria primera per aplicar el coneixement de la Intel·ligència Artificial sense haver d’exportar-lo”. També han participat en aquesta ponència Claudio Mirasso, de l’Institut de Física Corpuscular (IFISC) i Lara Román, de Deepmind.

La següent taula rodona, moderada per Antonio Carmona de Inetum, i proposta per la comissió d’Innovació del Cercle, s’ha centrat en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial en l’economia i l’empresa i com aquesta ofereix solucions en millores de seguretat, negoci i tracte amb el client. Han intervingut Jaime Cabanes, de Hotelbeds, Eduardo Olano, de Balantia, José Mañas, de WirelessDNA, i Javier Gayosa, de Banca March.

No ha faltat una ponència dedicada als aspectes ètics, jurídics i socials que implica a causa dels diferents contextos culturals i a qüestions bàsiques com la consciència i els sentiments. Unes qüestions que indueixen a educar i incentivar l’esperit crític i porten a regular l’ús que es fa de la tecnologia.
La intervenció ha estat a càrrec de la doctora en Periodisme, Idoia Salazar i presidenta de OdiseIA i introduïda per Antonio Fernández-Coca.

En aquest últim bloc dirigit “a l’impacte, els reptes i perspectives de la IA en la societat”, també han participat Antonia Paniza, Isabel Montserrat, Paula Casadesús i Xavier Varona, de la UIB, Jorge Morell, de Termes i Condicions i ha estat moderat per Jordi Llabrés.

Per part seva, el director general de Modernització i Administració Digital del Govern balear, Ramon Roca, ha tancat la jornada amb la presentació de l’estratègia sobre IA per a les Illes Balears.

 

foto Miquel A Cañellas canellas

 

foto Miquel A Cañellas canellas

 

foto Miquel A Cañellas canellas

 

 

Cita puntual amb la previsió pressupostària de la CAIB per al 2023
Les Illes Balears continuen en fase de desacceleració