José María Bermúdez de Castro assegura en el Cercle que l’evolució no ens ha canviat gaire

El biòleg i paleoantropòleg, premi Príncep d’Astúries de Recerca Científica, José María Bermúdez de Castro, ha fet una anàlisi de l’evolució des del passat humà fins al nostres dies.

Des de la seva experiència al capdavant del projecte desenvolupat en el jaciment d’Atapuerca, Bermúdez de Castro ha destacat les característiques primordials que han permès adaptar-se i sobreviure als éssers humans com el fet de ser omnívors, convertir-se en bípedes o el creixement del cervell i la creació d’eines. També la capacitat d’associar-se amb uns altres per a caçar.

Així, ha assegurat que encara que considera que hem tingut més èxit que altres espècies, conservam elements bàsics de comportament, que compartim amb els ximpanzés i que no hem perdut, com els de ser territorials, jeràrquics i tribals. De fet, ha apuntat, per aquests motius el racisme no s’erradicarà mai.

També ha destacat que, encara que estiguem autoensinistrats, tenim uns instints bàsics que són molt difícils de controlar. 

Preguntat pel futur i la relació amb la tecnologia, el paleoantropòleg ha explicat com l’evolució biològica tindrà a veure amb les mutacions genètiques que aportin riquesa i els canvis ambientals que seleccionin el millor per a encarar noves situacions com les que ens esperen per viure.

Reunió de treball amb Bárbara Barceló, Directora general de Projectes estratègics i Fons Europeus
L’Índex Econòmic del Cercle constata el creixement de l’economia balear