Celebram el Dia d’Europa analitzant amb Fernando Schwartz la guerra a Europa

Amb motiu del Dia d’Europa, el Moviment Europeu, acompanyat pel Cercle i el Consell Social de la Universitat de les Illes Balears, va convocar una nova conferència del seu cicle Converses a Ca n’Oleo a càrrec del diplomàtic i escriptor Fernando Schwartz que va oferir una fluida i estructurada lectura de la història europea recent.

Com a antic ambaixador, cap de l’oficina d’informació diplomàtica del govern espanyol i membre de l’equip que va negociar la integració d’Espanya en la comunitat europea, Schwartz va reconstruir la crònica de les últimes dècades per a emmarcar l’actual conflicte bèl·lic d’Ucraïna a les fronteres d’Europa.

L’escriptor i editor, Basilio Baltasar, va iniciar la presentació de l’acte citant les recents declaracions del secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres. En rebre del Rei Felip el premi Carles V en reconeixement a la seva trajectòria, Guterres va demanar: “Diplomàcia en lloc de bales”.

Amb un contundent al·legat en favor de la pau, el secretari general de Nacions Unides va proposar acudir a la negociació per a resoldre pacíficament els desacords ja que:

 

Erigir ponts és l’única opció


Fernando Schwartz va abordar en la seva conferència els diferents obstacles que s’aixequen per a una eficaç construcció europea: els conflictes del nacionalisme, la disputa d’interessos inconciliables, el Brexit i la migració massiva.

El diàleg amb el públic assistent, que va omplir la sala d’actes de Ca n’Oleo, va servir de fermall a la conferència.

El debat informat sobre les noves tecnologies i la Intel·ligència Artificial obr el cicle de projeccions cinematogràfiques del Cercle
Mor l’economista Miquel Alenyà, soci i president del Cercle d’Economia de Mallorca durant els anys 1995-96.