VEnvirotech, empresa guanyadora del concurs Connect’ Up, ha presentat aquest matí el seu innovador projecte davant el president del Cercle d’Economia, Andreu Rotger; i Ángel Puig, coordinador dels premis Connect’Up. En les instal·lacions de l’entitat, la cofundadora de l’empresa biotecnològica, Noelia Márquez, ha explicat com a través del tractament de residus orgànics són capaços d’obtenir un bioplàstic, molt més beneficiós per al nostre medi ambient, que pot tenir una durabilitat en el temps que va des de les dues setmanes als tres mesos.
Mitjançant la instal·lació de la seva maquinària són capaces de reutilitzar tot element orgànic que és rebutjat per l’empresa (com a restes alimentàries, llots de depuradora, purins etc.) i convertir-ho en un element útil i perible al llarg del temps, com és el bioplàstic. A més, per a l’empresa contractista això també suposa estalvi de costos, primer perquè deixa de contractar a una entitat externa que per fer-se càrrec dels residus orgànics; i segon, perquè aconsegueix un producte bioplàstic que pot utilitzar per embolicar els seus productes i així estalviar-se la externalització d’un altre procés. Segons Márquez “VEnvirotech suposa per a l’empresa un estalvi d’un 40% a un 70% en la gestió de residus orgànics”.
Les proves realitzades per VEnvirotech també han demostrat que el seu mètode “aconsegueixen, de mitjana, un rendiment de transformació del residu del 40% el que significa que de cada 100 kg de residu obtenen 40 kg de plàstic”. Un fet bastant rellevant ja que actualment les empreses treballen amb grans quantitats d’aquest material.
La primera empresa que incorporarà el mètode de reciclatge de residus orgànics i conversió en bioplàstics serà una situada a Guissona, Lleida. Una planta que alhora “servirà de showroom” per VEnvirotech. Cal recordar que la maquinària d’aquesta empresa guanyadora no és contaminant per tant “pot estar a l’aire lliure sense cap problema”.
Aquest tipus de mètode segons Márquez també suposa un fet molt innovador al món del plàstic sostenible, “a diferència del ecoplàstic, el bioplàstic no té cap tipus de repercussió negativa tant en el medi ambient com en l’ésser humà”.
Márquez també va explicar a Andreu Rotger que per cada quilo de residu orgànic, el seu mètode “és capaç d’extreure 400 grams de bioplástico”. Però i què succeeix amb la resta doncs VEnvirotech ha aconseguit que la seva màquina aprofiti tots els residus del procés (aigua i mes matèria orgànica en forma de bacteris) “no malgastem l’aigua i la matèria orgànica residual de la màquina. Aquests retroalimenten el procés per així continuar produint”.
A partir d’ara i després d’haver-se proclamat guanyadora del Connet’Up, VEnvirotech, es converteix en nova sòcia-col·laboradora durant el proper any, a més de formar part de la comissió d’invocació, presentar el seu projecte davant els nostres socis i gaudir de totes les qualitats que li ofereix ser soci de la nostra entitat.