Vivim “temps difícils”, complexos –amb molts reptes alhora- i complicats, que no tenen solució simple. Per això des del Cercle d’Economia de Mallorca, amb la responsabilitat i l’energia recentment renovada per la seva Assemblea General, volem reflexionar obertament i conjuntament per a col·laborar amb els agents públics i privats a trobar solucions que ens situïn en condicions d’afrontar el present amb garanties d’èxit i per a projectar el futur d’aquestes Illes amb esperança.
Els desafiaments són enormes, tots som conscients; geopolítics, demogràfics, energètics, climàtics, econòmics o socials –habitatge, pobresa…- i a més tots ells estan interrelacionats i es potencien els uns amb els altres. Hi ha problemes antics, altres nous i molts d’ells problemes estructurals que vam plantejar en un document obert publicat el 2017 i en el qual vam convidar a “Repensar” conjuntament. Vàrem concloure que, així com “la qualitat dels ous, depèn de la felicitat de la gallina”, la qualitat dels nostres resultats a les illes Balears –indicadors econòmics i socials- depenen del “benestar social” i ja fa dues legislatures s’advertien o detectaven clars signes “d’estrès social”: una caiguda constant del PIB per càpita, un creixement demogràfic extraordinari i una deterioració d’altres indicadors socials. Aquest estrès de llavors s’ha convertit avui en una preocupació desbordant de ciutadans i polítics.
Enteníem, i ens reafirmem avui, que les decisions a curt termini no solucionen els reptes estructurals i que era necessari plantejar i establir, amb determinació, un gran Consens Social per a les Balears, això és un acord ferm i a llarg termini entre els membres i institucions de la nostra comunitat articulat al voltant de principis compartits –en el diagnòstic, en el pronòstic i en les indicacions terapèutiques- que faci possible recuperar la senda del benestar i la convivència sense conflicte.
Òbviament, aquest gran Consens Social ha d’incloure un consens dels representants, és dir un Consens Polític que tingui com a propòsit garantir la seva execució en el temps i que transcendeixi més enllà d’una legislatura. Pensem que, en aquests moments, el Consens social –que inclogui el polític i alineï Institucions- és la base sòlida que garanteix l’eficàcia i l’eficiència per a ara i per a l’avenir. La falta de consens ens perjudica a tots i, a més, pot sortir-nos més cara.
L’entorn no és favorable, està polaritzat (polarització és la paraula de moda), però l’acord i l’avinença social i política són imprescindibles per a enfortir la nostra resiliència com a territori fràgil i vulnerable (no importa recordar la COVID) i, al mateix temps, per a garantir oportunitats de desenvolupament personal, progrés econòmic i benestar a les noves generacions.
L’assumpte afecta a tots i hem d’estar tots en això, ciutadans, polítics, governants, empresaris, sindicats i societat civil. Ni el públic pot amb tot, ni el mercat ni la ciència solucionaran els problemes encara que aportin la solució. El moment és doncs decisiu: podem malgastar esforços, recursos i energia, o podem ajuntar-nos i actuar. Què triem?