Gil Aluja presenta a Palma dos innovadors algorismes per a la creació de productes financers

Jaime Gil Aluja, president de la Real Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (RACEF), ha presentat en la VI Trobada Nacional que l’Acadèmia celebra aquests dies a Palma uns algorismes per a la creació i llançament de nous productes financers que poden revolucionar el sector de la banca en un moment en què la innovació digital desafia el seu model de negoci.

“Són dos algorismes, un perquè institucions mitjanes i petites puguin utilitzar aquest instrument, només emprat fins ara pels qui tenen accés al Big Data. L’altre determina què necessita el client i què té en compte a l’hora de contractar un producte, considerant una sèrie de criteris numèrics i no numèrics que es poden incorporar en l’algorisme mitjançant una escala semàntica”, resumeix Gil Aluja la seva formulació.

Aquesta nova eina té com a objectiu facilitar a les entitats financeres poder oferir als seus clients uns productes o serveis més ajustats al seu perfil com a consumidors. Per a això es combinen els nous desenvolupaments tecnològics que permeten l’accés a grans quantitats de dades amb una nova matemàtica de la incertesa que permet acostar els processos de càlcul a la manera que tenim els éssers humans d’elaborar la nostra presa de decisions.

Els avantatges d’aquests algorismes enfront dels ja existents és que es tracta d’eines flexibles i adaptatives. És a dir, a mesura que va subministrant resultats aquests van retroalimentant la informació existent. L’algorisme “va aprenent” perquè la matemàtica que li serveix de suport es fonamenta en la lògica difusa. Adequadament programats poden facilitar molt la tasca dels gestors d’oficines, que són els qui tracten amb els clients.

El president de la RACEF, considerat un dels impulsors d’aquesta lògica difusa, ha realitzat aquesta presentació durant les sessions que la Real Acadèmia celebra en el Caixaforum de Palma al costat de la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Col·legi d’Economistes dels Illes Balears, el Cercle d’*Economia de Mallorca i el Cercle Financer de Balears. La trobada porta per títol “Complexitat financera. Mutabilitat i incertesa en institucions, mercats i productes”.

Les sessions estan presidides pel rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet; el degà-president del Col·legi d’Economistes, Onofre Martorell; el president del Cercle d’Economia, José María Vicens, el president del Cercle Financer de Balears, Josep Francesc Conrado de Vilallonga i el propi president de la Real Acadèmia, Jaime Gil Aluja Destaquen entre els participants Gabriel Suñer, en representació de Banca Privada de Bankia; Antonio Torres, de Banca Privada de CaixaBank; Ignacio Perea, director de Tressis, i Paulo Sergio Gonçalves, analista d’Estratègia de Mercats de Banca March. Aquestes sessions seran clausurades per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern dels Illes Balears, Catalina Cladera Crespí.

La representació de la RACEF estarà formada pels acadèmics Vicente Liern, catedràtic de Matemàtiques per a l’Economia i l’Empresa de la Universitat de València; Enrique López, Catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Lleó, i Arturo Rodríguez, catedràtic d’Economia Financera de la Universitat del País Basc.

La trobada aborda els reptes que suposa per a la ciutadania l’actual complexitat financera i el seu impacte sobre la prosperitat compartida en un període de recuperació i creixement econòmic. En aquesta línia, durant les sessions es tractaran altres aspectes com les inversions socials i la responsabilitat social de l’inversor, les perspectives dels mercats financers davant el canvi de cicle, el argocapitalisme, la nova era comercial després de les polítiques de l’Administració Trump o l’impacte del Brexit en l’economia de les Illes Balears i en el mercat immobiliari.

Amb antecedent en la Real Junta Particular de Comerç aprovada per Ferran VI en 1758, la Real Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres està composta per 42 acadèmics de número i 66 corresponents, nacionals i estrangers, entre els quals destaquen sis premis Nobel d’Economia. És l’única Real Acadèmia que no té la seva seu a Madrid –la té a Barcelona- que forma part de l’Institut d’Espanya.

 

 

El Partit Popular Balear es presenta davant els nostres socis
Vox Balears es presenta davant els socis del Cercle