- Aquest esdeveniment ja ha passat.
Alicia Sintes
12 gener, 2023/19:30 - 21:00
“Escoltant l’Univers”, últims avanços. D’on venim i cap a on anem?
Conferència oberta i sopar-col·loqui el dijous 12 de gener a les 19.30h en la Fundació Sa Nostra. El sopar col·loqui, exclusiu per a socis del Cercle, tindrà lloc en el Melià INSIDE Palma Center.
L’astrofísica viu una època revolucionària: noves tècniques, instruments i teories estan proporcionant per primera vegada respostes veraces i coherents a les grans qüestions que la humanitat persegueix des de fa segles. En aquesta xerrada ens centrarem en les ones gravitacionals, captades per primera vegada el 2015, i una de les fites científiques més importants d’aquest segle. Aquestes noves missatgeres de l’univers ens permetran obrir una finestra nova al cosmos que podrien revolucionar la compressió de l’Univers en què vivim. En aquesta xerrada explicarem què són aquestes ondulacions de l’espai-temps, com es detecten i quina informació nova ens porten.
Alicia M Sintes (Menorca, 1969)
Catedràtica d’Universitat en l’àrea de Física Teòrica en la Universitat dels Illes Balears. És a més membre del Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, del Institut Menorquí d’Estudis, secretària de l’Institut d’Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari, i investigadora principal del grup de Física Gravitacional de la UIB. La seva recerca se centra en l’astronomia d’ones gravitacionals. Sintes forma part del consell de LIGO, del comitè executiu de GEO, del consorci LISA i del Telescopi Einstein. Sintes ha estat assessora de l’Agència Espacial Europea i editora de la revista Astroparticle Physics. Sintes va ser nomenada Filla Predilecta de Sant Lluís en 2018 i ha rebut nombrosos premis, inclòs el Ramon Llull del Govern de les Illes Balears, el Bartomeu Oliver de l’Obra Cultural Balear, Sincronitzats de l’Agència SINC i membre de la Selecció Espanyola de Ciència de QUO, entre altres premis, per la seva participació en el descobriment de les ones gravitacionals. Ha dirigit set tesis doctorals i ha publicat més de 400 articles científics.